Bővebb tartalom

2017.12.10. 11:08

Fiatalok tanulnak fiataloktól


A Jugend debattiert international (Vitázik a világ ifjúsága) német nyelvű projekt keretében két alumnus, Taxner Tünde és Nick Patrick tartottak workshopot iskolánkban a vitázás iránt érdeklődő tanulóknak 2018. január 10-én. Tünde Pestről, Patrick Pécsről érkezett, jelenleg mindketten egyetemisták. Számos vitában részt vettek már, Patrick két évvel ezelőtt egészen a Prágában megrendezett nemzetközi elődöntőig jutott a versenyben. Tapasztalataikból merítve hasznos tanácsokkal látták el a mostani projektrésztvevőket.

Örülünk, hogy ezzel az intenzív tréninggel segítették diákjaink vitakultúrájának fejlesztését.

Köszönjük munkájukat!

 

Péter Szandra
némettanár
 
 
 
 

Idén másodszor vettem részt a „Vitázik a világ ifjúsága” (németül Jugend debattiert international, rövidítve Jdi) vitaprojektben. Ez alkalommal az egész napos alumni workshopon is jelen voltam; ezt a kétszer 90 percesfoglalkozást két alumnus (a korábbi években már a versenyen részt vett, jelenleg egyetemista fiatal), Nick Patrick és Taxner Tünde tartotta. Sokat tanultam az érvelés technikájáról, amit a német irodalom és történelem érettségin is kamatoztathatok.

Hogy miért ajánlanám a projektet másoknak?

Egyrészt a vitázás technikáját csak gyakorlás útján lehet elsajátítani, és erre a szakkör kiváló lehetőséget biztosít, másrészt a feladatok közben jól szórakozunk. Aki még nem vett részt rajta, nem tudhatja, de délután négykor, 7-8 tanóra után is átjárja a lelkesedés az embereket, és a fáradtságot elfelejtve, jó hangulatban telik a szakkör.

Új ismeretekre szert tenni, alapvetőnek hitt dolgokat átértékelni és új embereket megismerni: azt hiszem, ennél többet nem lehet egy projekttől elvárni. A mai demokratikus világban véleményt alkotni és azt képviselni kiemelten fontos képesség, ennél csak a kritikus gondolkodásmódot tartom fontosabbnak. Egy történést vagy folyamatot több szemszögből szemügyre venni és részletekbe menően vizsgálni... -számomra ezt jelenti a Jdi.

 

Bogárdi-Mészöly Máté (12A)

© Copyright 2015 - MNÁMK