Bővebb tartalom

2016.09.29. 16:52

Vitázik a világ ifjúsága


2017. május 29-én rendezték meg a budapesti Goethe Intézetben a Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedő országos elődöntőjét. 

Ez a projekt nemcsak a diákok némettudását fejleszti, hanem erősíti a vitakultúrát mint a demokratikus konfliktuskezelés eszközét, és támogatja az európai többnyelvűséget. Immár tíz ország (Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna) vesz részt a projektben. Magyarországon a 2010/11-es tanév óta rendezik meg ezt a német nyelven folyó versenyt.

 

Az idei versenyszezon utolsó előtti fordulójában, az országos elődöntőben Kucsora Gergely, az MNÁMK 11.B osztályos tanulója, az országos kvalifikációs fordulókból kikerült másik 7 gimnazistával mérhette össze tudását és retorikai képességét. A fiatalok német nyelven vitáztak az elődöntőben arról, hogy legyenek-e Magyarországon az oltások önként választhatóak. Két egymást követő vitában ütköztették nézeteiket ebben a kérdésben a diákok. Gergelynek a pro-oldalt kellett képviselnie. Az, hogy a vitakérdésben felvetett javaslat mellett kellett érvelnie, sorsolás alapján dőlt el. A közönség érdeklődően követte mindkét vitát.

Gergelyt egy kisebb szurkoló csapat is elkísérte a versenyre. Az iskolatársak a helyszínen drukkoltak érte. A viták előtt ők is kipróbálhatták, milyen lehet vitázóként a pódium mögött állni.

 

Gergely több szócsatán sikeresen küzdötte át magát, míg eljutott az országos elődöntőig. Nagyszerűen helyt állt a mostani vita során is. Végül az országos 6-8. hely egyikén végzett a versenyben.

 

Szeretettel gratulálunk Gergelynek eddigi sikereihez!

 

Reméljük, a jövőben – immár „öregdiákként” – segíti majd az iskolai vitaszakkör munkáját és átadja tapasztalatait a vitázó diákoknak.

 

További információk a Vitázik a világ ifjúsága projektről:

https://www.goethe.de/ins/hu/hu/spr/unt/ver/jdi.html

https://www.goethe.de/ins/hu/de/spr/unt/ver/jdi.html

https://www.jugend-debattiert.eu/

https://www.youtube.com/watch?v=ggbJoQ6A9QA

 

Péter Szandra
némettanár

 

(Fotók: Selmeczi Tamás, Bogárdi-Mészöly Máté)

© Copyright 2015 - MNÁMK