hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„A demokráciát meg kell tanulni”

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > „A demokráciát meg kell tanulni”

A következő munkafázisban nyolc csoportban, külön osztálytermekben dolgoztak a diákok a jelöltek választási programjain, tanárok segítségével.

A 11. és 12. évfolyam diákjait korábban összekeverték, azaz olyan diákokkal kerültek egy csoportba, akiket eddig csak látásból ismertek. A választási plakátokon túl szórólapokat és reklámfilmeket is terveztek. A jelölt maga köré gyűjtött beszédírókat, hogy segítsék a tartalom és a szlogenek megfogalmazását. A munkamegosztás tökéletesen működött. Teljes koncentrációval dolgoztak. Csorbai Péter, a választási bizottság elnöke közben előkészítette a szavazólapokat és berendezte a szavazóhelyiségeket.

Pontosan 10.30-kor kifüggesztették a választási plakátokat. A választási gyűlésen bemutatkozott a nyolc jelölt. A hallgatóságot a 10-12. évfolyam, érdeklődő tanárok és az iskolavezetés jelentette. A háromperces beszédekben – néha az adott jelölt szimpatizánsainak bekiabálásaival tarkítva -, megjelent az Ulmer Schachtel, mint a Duna-svábok jövőbeli kulturális központja, szóba került a német nyelv őrzése és egy Oktoberfest kezdeményezése a gimnáziumban.

 

Ezt a szórakoztató részt a választás követte. A 10.a – 12.d osztályok tanulói három szavazóhelyiségben adhatták le szavazataikat. Az öt megválasztott képviselő bejelentése előtt, még vetélkedtek egy kicsit az aulában, majd Csorbai Péter bejelentette a választások eredményét. Végül Dörte Christensen német igazgató adta át a díjakat.

A változatos, szórakoztató, tanulságos délelőtt 13:15-kor ért véget.

Diákvélemények:

Különösen tetszett a projektnapban, hogy a jelöltek jó és kreatív ötletekkel rendelkeztek. Faragó Henrietta (10.a)

Tetszett, hogy a jelöltek motiváltak, beszédeik pedig meggyőzőek voltak. Kovács Réka (10.a)

Tetszett, hogy többet megtudhatunk a választásokról. Érdekes volt beszédet írni, és úgy tettünk, mintha valóban megváltoztathatnánk az iskolai vagy az állami rendszert. Az idő nem volt elég. Varga Maté (11.b)

Érdekesnek találtam a projektnapot, mert soha nem vettem még részt választásokon. Meglepett, hogy mennyi munka van egy kampány mögött. Melanie Putzke (11.b)

Tetszett, hogy csoportokban dolgoztunk. Megismerhettük a választási rendszert. Jó volt, hogy mindenki kifejezhette saját gondolatait. Lotti Scherer (11.b)

További cikkek