hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

A német nagykövet látogatása Baján, a Kiváló Német Iskolában

MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > A német nagykövet látogatása Baján, a Kiváló Német Iskolában

2019. november 13-án Volkmar Wenzel, Németország nagykövete a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjába látogatott, hogy ünnepélyes keretek között átadja az intézménynek a ‘Kiváló Német Iskola’ oklevelet. A kitüntető címet a tavalyi évben lezajlott átfogó szakmai ellenőrzés után nyerte el az intézmény, amelyre a külföldön működő német iskolákban hatévente kerül sor.

Wenzel úr először járt Baján. Látogatását az MNÁMK-ban az intézmény megtekintésével kezdte, ahol négy végzős diák idegenvezetőként, Dörte Christensen, német igazgatónő és Szauter Terézia, az intézmény főigazgatója pedig házigazdaként kísérték. A kémiaterem megtekintése során nagykövet úr meggyőződhetett arról, hogy a természettudományokat nem elméleti tárgyként, hanem kísérletek segítségével tanulják a diákok. Az ötödikesek történelemóráján, ahol a gyerekek Mezopotámiáról tanultak, Wenzel úr elmesélte a diákoknak, hogy korábban azon a vidéken (a mai Szíria területén) volt diplomata. Az új sportcsarnok építését megtekintve pedig megállapíthatta, hogy a sport és a mozgás is fontos szerepet játszik tanulóink mindennapjaiban. Az alsó tagozat Márton-napi dekorációja láttán vérbeli diplomataként megjegyezte, hogy a lampionos felvonulás ugyan német eredetű, de Szent Márton püspök magyar volt, és ezért a nevéhez fűződő ünnepségek a személyén túl Magyarországot is méltatják. A félórás séta során nagykövet úr csak egy kis részét tekinthette meg a kulturális és oktatási központnak, de így is mély benyomást tett rá, az MNÁMK-ban folyó sokrétű tevékenység.

A programból nem maradhatott ki az Ulmer Schachtel sem, amely idén tavasszal ‘kötött ki’ az iskola udvarán. A projekt egyik ötletgazdája, Manz Alfréd fejtette ki a dereglye jelentőségét, amely a magyarországi németek országos betelepülési emlékműve és identitástudatuk fontos szimbóluma. Emellett említést tett az intézmény területén készülő tanösvényről is, amely a hajót a Duna menti svábok történetének szélesebb kontextusába helyezi majd.

Ezt követően került sor az ünnepségre a gimnázium aulájában, amelynek kezdetén német igazgatóasszony köszöntötte nagykövet urat, Katja Dorrmann asszonyt, a Német Nagykövetség kulturális referensét, a fenntartó Kuratóriumának képviselőjét, Csubákné Besesek Andreát, a Szülői Szervezet elnökét, Emmert Máriát, az MNÁMK pedagógusait és tanulóit. Dörte Christensen méltatta az MNÁMK minden intézményegységére jellemző lelkesedést és erőfeszítést, ami a sikeres nevelő-oktató munka és a magas színvonalú kulturális tevékenység záloga.

Ezt követően pódiumbeszélgetésre került sor a 11. évfolyam tanulóinak részvételével, akik berlini élményeiket, benyomásaikat mesélték el, valamint kérdéseket tettek fel nagykövet úrnak. Szó esett többek között a berlini fal felépítéséről, amit Wenzel úr maga is megélt, hiszen 1961. augusztus 12-én még Kelet-Berlinbe utazott a családjával rokonlátogatásra, amire másnap már nem lett volna lehetősége. A diákokra mély benyomást tett Stasi hohenschönhauseni börtöne, amelynek kapcsán nagykövet úr elmesélte, hogy mint nagykövetségen dolgozó hivatalnok ő is folyamatos megfigyelés alatt állt akkoriban. A diplomácia ‘művészetébe’ is beavatta az érdeklődő diákokat: a konfliktusok elkerülése érdekében néha nem lehet elmondani a teljes igazságot, de a hazugság elfogadhatatlan. Emellett beszéltek a kortárs kultúráról, mint például a kortárs német, illetve magyar színházról, valamint a kulturális elkötelezettség fontosságáról. A tartalmas, német nyelven folyó pódiumbeszélgetést a közönség nagy tapssal jutalmazta.

Ezután a kollégiumi zenekar eljátszotta Pink Floyd ‘Another Brick in the Wall’ c. számát, majd Wenzel úr beszéde következett, aki Magyarország szerepével kapcsolatban, mellyel hozzájárult a berlini fal leomlásához és ezzel Európa egyesítéséhez, kiemelte a magyar-német együttműködés fontosságát. Méltatta az MNÁMK-ban folyó sokrétű és magas színvonalú munkát, amellyel az intézmény összekötő kapocs és egyben iránytű szerepét tölti be a magyarok, németek és magyarországi németek együttműködését illetően, és szívből gratulált a megérdemelt ?Kiváló Német Iskola? kitüntető címhez.

Köszönjük Wenzel úr megtisztelő látogatását, valamint elismerő és bíztató szavait!

                                                                       Daniel Rades

A Bajai Televízió riportja:

További cikkek