hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„A német nyelv szórakoztató”

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > „A német nyelv szórakoztató”

Országos németversenyt rendeztünk 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén harmadik alkalommal hirdette meg az Országos németversenyt 9-10. évfolyamos diákok részére. A verseny megszervezésére és lebonyolítására – az előző két évhez hasonlóan – az idén is az MNÁMK-t kérte fel a Minisztérium.  

Az Országos németverseny kezdettől fogva nagy népszerűségnek örvend, hiszen hiánypótló megmérettetésről van szó. Az általános iskolák 7-8. évfolyamán a tanulók az OÁTV versenyen mérhetik össze tudásukat, 11-12. évfolyamon pedig az OKTV-n. E kettő között próbáltunk létrehozni egy színvonalas, ugyanakkor kreatív megmérettetést, ami az aktív nyelvhasználatot helyezi a középpontba. 

Ebben a versenyben a tanulók három fős csapatokban versenyeznek. Ez azért van így, mert bízunk benne, hogy így több diákot el tudunk érni: aki még csak nemrég óta ismerkedik a német nyelvvel és esetleg kissé még bátortalan, az egy csapat tagjaként remélhetőleg több önbizalommal szólal meg németül, és pontosan ez az, amit szeretnék. 

A verseny feladatai a 9-10. évfolyam tantervéhez igazodnak, és minden évben egy adott témakörhöz kapcsolódnak. 2020-ban „A technika világa” volt, 2021-ben az „Utazás”, idén pedig a „Sport és egészség” az átfogó téma. A versenyt két kategóriában hirdetjük meg (A2-B1, ill. B2-B2+), hogy mindenki a saját nyelvi szintjének leginkább megfelelő feladatokkal találkozhasson. A verseny három fordulós, az első két forduló online zajlik, a harmadik, döntő forduló terveink szerint jelenlétben (amennyiben az épp aktuális egészségügyi helyzet ezt lehetővé teszi). A csapatok egy online regisztrációt követően a verseny első fordulójának meghirdetett idejében férnek hozzá az első feladatsorhoz, mely egy szövegértési feladatsorból áll. Ennek megoldására 60 perc áll rendelkezésre. Bár a versenyzők egyénileg oldják meg a feladatokat, a szervezők a végén a három csapattag által elért pontszámokat összesítik és ez a csapatpontszám dönt a továbbjutásról. 

Kategóriánként a 20 legmagasabb eredményt elért csapat jut tovább a második fordulóba, ahol a csapatoknak – immár közösen – egy kreatív feladatot kell megoldaniuk. Első évben egy rövid videót kellett készíteniük. melyben fontos szempont volt, hogy minden csapattag – egyenlő arányban – szóhoz jusson. Az online oktatás nehézségei miatt a tavalyi évben a videó mellett prezentációkat is elfogadtunk. A beérkezett anyagokat egy három tagú zsűri értékeli, így válik el, melyik az a nyolc csapat kategóriánként, akik az Országos németverseny döntőjébe jutnak.  

Az éppen aktuális koronahelyzet miatt a döntőt az előző két évben online tudtuk csak lebonyolítani, bízunk benne, hogy az idei évben személyesen is üdvözölhetjük a versenyzőket iskolánkban. A döntőben a csapatoknak neves zsűri előtt kell egy rövid felkészülési időt követően élőben eljátszani bizonyos szituációkat, szóban megoldani adott helyzeteket. A zsűri a német nyelv oktatásának jeles szaktekintélyeiből, a német nyelv és kultúra anyanyelvi képviselőiből, illetve gyakorló pedagógusokból áll.  

Mind a zsűri, mind a versenyzők, mind a szervezők visszajelzései alapján elmondható, hogy az Országos németverseny döntő fordulója – éppúgy, mint az első és második forduló – nagyon élvezetes. Éppen arra törekszünk a szervező bizottságban, hogy megmutassuk a tanulóknak, hogy igaz az Országos németverseny jelmondata, miszerint „Deutsch macht Spaß”, vagyis 2A német nyelv szórakoztató”. 

Köszönettel tartozom a szervező bizottság tagjainak a munkájukért, különösen Kemmer Erzsébetnek, aki az első évben felépítette verseny keretrendszerét, és azóta is szívén viseli az Országos németversenyt, valamint az intézmény informatikusainak, akik a technikai háttérmunkát végzik.

Csorbai Péter 

További cikkek