hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

A nyílt nap margójára!

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > A nyílt nap margójára!

„Gyönyörű ez a hajó! Tudod, háromszáz évvel ezelőtt ilyen vízi járművel érkeztek a sváb ősök Magyaroroszágra a Dunán a német területekről. De itt majd biztos tanulsz erről!” Ezeket a szavakat egy édesapa mondta, miközben kislányával elhaladt az MNÁMK udvarán, az Ulmer Schachtel mellett. A nyílt nap megnyitójára siettek.

A szép számmal megjelent leendő diákok és szüleik először meghallgatták az iskolavezetés előadásait, majd különböző tanórák megtekintésével bepillanthattak az oktatás hétköznapjaiba. Az órarendben a hagyományos órák – matematika, történelem és fizika -, mellett, a német nemzetiségi népismeret, történelem, irodalom, kommunikáció, néptánc, de konkrétan a német nyelv is szerepelt. Bemutatkozott a német-magyar-, a hagyományos nemzetiségi tagozat és a szakgimnázium is. A bemutató órákat követően a kollégium bejárására került sor.

Az egyik érdeklődő család elmondta, azért jöttek el a nyílt napra, mert Dunaújvárosban és környékén fogalom az MNÁMK, és szerettek volna erről személyesen is meggyőződni. Ez most megtörtént, és már biztosak abban, hogy gyermekük 2020-ban itt fogja megkezdeni középiskolai tanulmányait.

Elhangzott olyan vélemény is, hogy a családban fontos a német identitás, és ennek megőrzését az MNÁMK-ban látják biztosítottnak. Sváb településről érkeztek, a gyermek rendelkezik német nyelvi előképzettséggel, úgyhogy nem is volt kérdés, hol tanul tovább nyolcadik után.

„Szerintem a mai világban nélkülözhetetlen a nyelvtudás. Ebben az intézményben ez garantált, itt biztosan kiválóan megtanul németül a kisfiam.” Ezt egy édesanya mondta, miközben dicsérte az intézmény infrastruktúráját, és elismerően nyilatkozott arról, hogy az MNÁMK-ban mindig épül valami. Nem olyan régen egy új épületszárny, most sportcsarnok. És elkészült egy hajó is.

Igen. Egy gyönyörű hajó. Amihez hasonló vízi járművel érkeztek a sváb ősök Magyarországra a Dunán, és amiről természetesen tanulhat majd minden leendő diákunk. Ahogy azt délelőtt egy édesapa elmondta a kislányának?

Fiedler Antal

További cikkek