hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

A szabadságot meg kell tanulni

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > A szabadságot meg kell tanulni

Míg a Német Egység Napjának hivatalos megünneplésére idén a türingiai Erfurtban került sor, a bajai MNÁMK iskolaközössége is ünnepelt.

A második és harmadik órán a 6b, 10b és 11a osztály tanulói Floßmann, Schaidt és Rehm tanárnők vezetésével, Rades úr aktív támogatásával, a „Wende” idejére emlékező programot állítottak össze. Floßmann nénit „Ossi (keleti) gyerekként”, Rades urat pedig „Wessi (nyugati) gyerekként” kérdezték.

Az interjú három részből állt: Az újraegyesítés előtti időszak, a fordulat és végül az élet az egyesült Németországban. A közönség izgalmas és személyes betekintést nyert az egykori NDK és Nyugat-Németország életébe. Rades tanár úr például elmesélte, hogyan fogta a keletnémet televíziót egy saját készítésű antennán keresztül, Floßmann néni pedig azt, hogy nagyon otthon érezte magát a fiatal úttörők közösségében, de azt is elmondta, milyen fájdalmasan választotta el családját a fal.

Ez az egyesítés mindkét fél számára nagy boldogság volt – ebben mindketten egyetértettek. Ezt fejezte ki a 10.b osztály tanulói által elmondott vers is. Szimbolikusan ismét hagyták leomlani a falat, és új EGYSÉGET alkottak. Az egység által elnyert új szabadság sok lehetőséget kínál, de egyben egy tanulási folyamat is, hogy az ember rájöjjön, melyeket akarja megvalósítani saját maga számára.

A műsor végén a 11.a zenekara játszott, közös kórust alkotva a többi szereplővel. Schaidt néni vezetésével a „Wind of Change” című dalban a berlini fal leomlásának érzelmeit zeneileg újra megidézték.

Peter Stübler igazgató úr személyes betekintést is nyújtott az iskolai közösségnek október harmadikának jelentőségéről. Ismét hangsúlyozta Magyarország fontos szerepét az újraegyesítésben, és ezzel zárta az ünnepséget. 

Hálás köszönet minden résztvevőnek!

Claudia Rehm

További cikkek