hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Ágazati alapvizsga az MNÁMK Technikumban

MNÁMK-UBZ > Technikum > Ágazati alapvizsga az MNÁMK Technikumban

2022. június 16-án és 17-én került sor az MNÁMK Technikum 10.d osztályosainak ágazati alapvizsgájára. A részletekről Cziráki Marietta, a diákok szakmai oktatója nyilatkozott.

– 2020-ban megváltozott a szakképzés. A vendéglátás-turizmus ágazatot összevonták, így ettől kezdve a szakképző intézmények 9. illetve a technikumok 9-10. évfolyamain minden diák elsajátít értékesítési-, termelési-, cukrász- és turisztikai alapismereteket. Ez azt jelenti, hogy megtanulnak főzni, sütni, felszolgálni, illetve turisztikával, szálláshelyekkel kapcsolatos képzésben is részesülnek. Most ezekből vizsgáznak.

Miért kell vizsgát tenniük?

– Ez a vizsga egyrészt képet ad a fenti szakmák alapismereteiről, másrészt átjárhatóságot teremt. Úgy értem ezt, hogy például egy cukrász tanuló, ezt követően válthat, és ha neki jobban tetszik a pincér szakma, olyan irányban folytathatja tanulmányait. Természetesen az MNÁMK tanulóira ez nem jellemző, hiszen ők itt maradnak, és nem mennek el más szakmát tanulni, de ez a lehetőség is adott az ágazati alapvizsga után. Az MNÁMK Technikum mostani tizedikes vizsgázói turisztikai ismereteket tanulnak majd az elkövetkező három évben. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a szakmai képzés során a diákok ösztöndíjban részesülnek.

Hányan vizsgáztak és milyen eredmények születtek?

– Összesen 21 MNÁMK-s vizsgázónk volt és örömmel mondhatom, hogy nagyon szép eredmények születtek. A diákok finomakat sütöttek, főztek, a felszolgálás is rendben volt és a turisztikai prezentációk is szépen sikerültek. Az év során is ezt tapasztaltam, és most, a vizsgától függetlenül is ezt mondom: mindannyian többek lettek attól, hogy bepillantást nyerhettek a vendéglátás érdekes világába, megtanultak sütni, főzni és igényesen felszolgálni. 

Köszönöm szépen az információkat!

Fiedler Antal

További cikkek