hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Az 1956.október 23.-i forradalomra emlékeztünk

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Az 1956.október 23.-i forradalomra emlékeztünk

Szabadság. Mit is jelent nekünk a szabadság? Milyen lehetőségektől foszt meg, hogyan nyomorítja meg az embert a szabadság hiánya? Milyen légkör és elnyomás vezetett az egyetemisták tüntetésével induló, majd népfelkelésbe forduló forradalomig 1956-ban? A 10.C osztály műsorában ezt a kérdéskört jártuk körül.

Heltai Jenő: A szabadáság című verséből idéztünk, majd villáminterjúkban tanárokat és diákokat kérdeztünk arról, nekik mit jelent a szabadság. Egy fényképes történelmi áttekintésben bemutattuk az ötvenes években kialakuló dermesztő légkört, a szovjet hatalmat kiszolgáló és szovjet elnyomás alatt működő kommunista diktatúrát.

Déry Tibor: Szerelem című novellájából és Faludi György: Pokolbéli víg napjaim című regényéből készült darabot vittük színre, amely megidézte az ártatlanul bebörtönzött és elítélt, gyakran kivégzett emberek sorsát. A darabban elhangzott részlet Márai Sándor: Halotti beszédéből.

A műsort összeállította és a diákokat felkészítette: Gugánné T. Ágnes osztályfőnök.

Köszönjük a segítségét és támogató munkáját Jaszenovics Ilona tanárnőnek, Verli Györgynek a kamera mögött, Őry Endrének a vágószobában, Horváth Róbert és Angeli Zoltán rendszergazdáknak a technikai munkákért.

További cikkek