hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Az MNÁMK összeköt

MNÁMK-UBZ > Óvoda > Az MNÁMK összeköt

Nem szokatlan a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja életében, hogy egykori diákjai, felsőfokú tanulmányaik kapcsán térnek vissza régi sikereik színhelyére. Így történt ez a közelmúltban három egykori MNÁMK-s diákkal, akik kötelező óvodai gyakorlatukat töltötték nálunk. Mindhárman a bajai Eötvös József Főiskola német nemzetiségi óvodapedagógus hallgatói. Velük beszélgettem.

 • Nagyapáti Anna vagyok, az MNÁMK Szakgimnáziumában érettségiztem, majd a 13. évfolyam tanulója voltam. 23 éves vagyok, utolsó éves főiskolai hallgató. Ma tartottam a zárófoglalkozásomat, júniusban államvizsgázom. Egyszer már voltam itt az oviban nyári gyakorlaton, nagy örömmel jöttem újra vissza.

Nagyapáti Anna zenés foglalkozása

 • Sörös Lilinek hívnak, 21 éves, másodéves hallgató vagyok, szintén az EJF német nemzetiségi óvodapedagógus szakán. Az MNÁMK-ban jártam oviba, általános iskolába. A kötelező közösségi szolgálatomat is ebben az óvodában teljesítettem.
 • A nevem Nagy Mirtill. Az MNÁMK-ban érettségiztem, majd a Szegedi Tudományegyetem germanisztika szakán szereztem diplomát. Mivel nagyon szeretem a kisgyermekeket, az egyetem után döntöttem úgy, hogy beiratkozom az EJF nemzetiség óvodapedagógus szakára, ahol most másodéves vagyok. Először jártam az itteni oviban. Megtetszett.
 • Milyen szép emlékeket őriztek MNÁMK-s diákkorotokból? Elevenítsetek fel egyet, legyetek szívesek!
 • Sörös Lili: Életem egyik legjobb élménye a Bagolytúra, vagyis az a nap, amikor különböző programok mellett bent aludtunk az oviban. Az éjszakai bátorságpróba volt a kedvencem.
 • Nagy Mirtill: Azt hiszem, 11-es korunkban, a mi évfolyamunk utazhatott először Berlinbe. Gyönyörű helyeken jártunk, fontos információkat tudtunk meg a német történelemről és az osztályunk is nagyon összekovácsolódott!

Nagy Mirtill az óvodásaink között

 • Nagyapáti Anna: Igazán jólesett tanáraim közvetlensége. Tetszett az a barátságos, ugyanakkor szakmailag következetes stílus, ami jellemezte őket. Jó szívvel gondolok vissza rájuk, ahogyan osztálytársaimra is, mert kiváló közösséget alkottunk!
 • Mi vagy esetleg ki motivált benneteket arra, hogy újra kapcsolatba kerüljetek az MNÁMK-val?
 • Nagy Mirtill: A diákként itt eltöltött öt évem alatt rengeteg szép emlékkel gazdagodtam. Az oviról is csak jót hallottam, szerettem volna részese lenni a hétköznapjainak. Örülök, hogy ez a gyakorlati időszakom alatt valamennyire sikerült! Boldogan dolgoznék itt a diplomám megszerzése után!
 • Sörös Lili: Aradi Anita volt az óvó nénim, miatta jöttem vissza most is. Emlékszem, miután vége lett az ovis pályafutásomnak és felkerültem az általános iskolába, minden nap meglátogattam Anita nénit. Nagyon szerettem gyermekként és most sem csalódtam benne.

Aradi Anita óvó néni balján Sörös Lili 2006-ban…

Aradi Anita óvó néni balján Sörös Lili 2021-ben

 • Nagyapáti Anna: Mint már említettem, nyáron töltöttem el itt az oviban egy rövid időszakot, így nem volt kérdés, hogy ha lehetséges, újra visszajövök. Baján lakom, nem is gondolkodtam abban, hogy másik településre menjek. Hívő emberként nyitottnak érzem magam az itteni munkára.
 • Zárásként hadd kérdezzem meg tőletek, hogy miért választottátok az óvónői hivatást?
 • Nagyapáti Anna: Kiskorom óta óvónő szeretnék lenni, mert rengeteg olyan tulajdonságom, ismeretem van, amit az óvodás korosztályban tudnék kamatoztatni. Nagy vágyam, hogy az ebben az intézményben legfontosabbnak tartott német nyelvoktatás és az általam képviselt keresztény értékek egyszerre legyenek jelen abban a munkában, amit végzek, vagyis szívesen dolgoznék ősztől az MNÁMK-ban.
 • Sörös Lili: Ahogy már említettem, életem meghatározó élménye volt az MNÁMK ovisának lenni, amiben óriási szerepet játszott Aradi Anita. Pályaválasztásomban is döntő motiváció volt a személye. Örülnék, ha együtt dolgozhatnék vele!
 • Nagy Mirtill: Örömmel foglalkozom a gyerekekkel. Szeretnék átadni nekik mindent abból a neveltetésből, amiben részesültem, abból az értékrendszerből, amit én kaptam. Boldogan tenném mindezt itt, az MNÁMK-ban!

Beszélgetésünket elégedett mosollyal hallgatta végig Bräutigamné Fekete Erika, az MNÁMK óvodájának vezetője. Elmondta, örül neki, hogy a hallgatók jól érezték magukat nálunk. Véleménye szerint ittlétükkel mindannyian gazdagodtunk. Az MNÁMK óvónőitől a megszokottnál is nagyobb naprakészséget kívánt a tervezetek szakmai ellenőrzése, ugyanakkor számos új impulzus érte őket a három leendő kollegina által, vagyis kölcsönösen tanultak egymástól. Jelenlegi óvónő, a volt tanítványtól, az esetleges kolléganőtől és viszont. Jól is van ez így. Mert az MNÁMK összeköt.

Fiedler Antal

További cikkek