hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > Befejeződtek a fejlesztések, indul a tanév

 

Ünnepélyes tanévnyitó keretében, szeptember elsején adták át a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának új épületszárnyát.

Hatalmas épületegyüttes Baja kertvárosi negyedében, ahol az óvodásoktól a gimnazistákig mintegy ezer gyermek és fiatal tanulja a német nyelvet és ápolja a német nemzetiség kultúráját: ez a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, ahol az új tanévet egy új épületegyüttes átadásával egybekötve nyitották meg.

„Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája” – Szent-Györgyi Albertet idézte köszöntőbeszédében az intézmény főigazgatója. Scherer Gabriella hangsúlyozta, széleskörű együttműködés és fegyelmezett tervezői-kivitelezői munka példás eredménye a most elkészült új épületszárny. Annak megépítése azért volt elengedhetetlen, mert a tanulólétszám évről évre nőtt, emiatt pedig súlyos milliókat kellett kiadniuk arra, hogy külső termeket béreljenek. Az új objektum a régebbi épületrészekkel harmonikus egységet alkot: a szinte azonos homlokzati kialakítás mellett – az összetartozást jelképezve – ezt az épületrészt is híd köti össze a mellette állóval. A modern projektoktatást szolgáló berendezésekkel ellátott nyolc tanterem, csoportbontásokat szolgáló további két tanulószoba, tálalókonyhával egybekötött, közösségi funkciókra is kiválóan alkalmas étkező, és mindenütt barátságos, világos enteriőr található benne. Mindez mostantól a felső tagozatosok kényelmét szolgálja majd.

?Arra törekszünk, hogy tanulóinkat az életre, a való világba történő kilépésre készítsünk fel” – fogalmazott a főigazgató. Ahhoz, hogy személyes fejlődésüket képesek legyenek előmozdítani, megfelelő önismeretre, a saját egyéni korlátaik és erősségeik pontos ismeretére van szükségük. A pedagógiai munkánk fejlesztését szolgáló programunkat, és azzal párhuzamosan az új osztálytermek kialakítását az élményalapú oktatáshoz igazítottuk.

Az összesen 1100 négyzetméter alapterületű épületrész 460 millió forintból épülhetett meg, amely összeget a Baja város, a magyar állam, a helyi, valamint az országos német önkormányzat által közösen működtetett intézményfenntartó közalapítvány maga teremtette elő. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 25 millió forintos támogatását elsősorban az új épület berendezésére fordították.

Scherer Gabriella azt mondta, a fejlesztések ezzel korántsem zárultak le. A következő kihívás a mindennapos testneveléshez szükséges terek optimális biztosítása a gyerekek számára. Az intézmény tervei szerint már hamarosan megépülhet egy kültéri fitneszgépekkel felszerelt sportpálya és egy nagyobb méretű tornaterem. Ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor az iskolának hamarosan már a sportolási lehetőségekért sem kell bérleti díjat fizetnie.

Szeiberling Krisztina

További hírek:

Zentrum

Baja Marketing Kft.

Baja TV

További cikkek