hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Berlinben mutatkozhattak be a hétvégén a magyarországi németek

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Berlinben mutatkozhattak be a hétvégén a magyarországi németek

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2017. augusztus 27.

Berlinben mutatkozhattak be a hétvégén a magyarországi németek

Megnyíltak a Német Szövetségi Belügyminisztérium kapui a látogatók előtt: a minisztérium augusztus 26-án és 27-én nagyszabású programsorozat keretében engedett bepillantást a kulisszái mögé. A berlini nyílt napra a hazánkban élő németség egyik reprezentatív iskolájának kulturális együttese kíséretében a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának küldöttsége is meghívást kapott. A delegáció a Németországban élő fríz, dán, szinti és roma, valamint szorb kisebbségekkel, az Európában élő német kisebbségekkel és az úgynevezett kései áttelepülőkkel közös standon adott ismertetőt a magyarországi németekről.    

Izgalmas rendőrségi bemutatót tekinthetett meg, a biztonságos internethasználatra vonatkozó szakértői tippeket kaphatott, a minisztérium vezetőségének irodáiban és tárgyalóiban járhatott, sőt, dr. Thomas de Maiziére német belügyminiszterrel személyesen is találkozhatott az, aki a hétvégén ellátogatott a Német Szövetségi Belügyminisztérium 19. nyílt napjára. A több mint harminc stand egyikén munkatársaival együtt Hartmut Koschyk, Németország kisebbségi ügyekért felelős kormánymegbízottja fogadta az érdeklődőket. Aki türelmesen kivárta a sorát, a Németországban élő kisebbségről, továbbá a jelenleg Európa más országaiban élő németekről, valamint az elmúlt évtizedekben Németországba települt népcsoportokról szerezhetett ismeretet információs anyagok, tudáspróba segítségével, vagy épp jellegzetes étkek révén. A könnyed bemutatkozás mindazonáltal komoly ügyekre is felhívta a figyelmet, így többek között a FUEN (Európai Nemzetiségek Föderális Uniója) által kezdeményezett Minority Safepack nevet viselő európai polgári kezdeményezésre, amelynek célja az, hogy egy év alatt egymillió aláírást összegyűjtve álljon ki a kisebbségek jogaiért és hatékonyabb érdekérvényesítéséért az Európai Unióban.

A nyílt nap kisebbségi standján zajló interaktív bemutatkozó program fénypontja egy németországi szinti család hagyományos marionettbáb-előadásai mellett kétségkívül a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja diákjainak német néptánc- és népdal-produkciói voltak. Az egykori német közösségek életmódjáról, a dolgos hétköznapokról és a boldog ünneplésekről mesélnek azok a polka-, mars- és keringőlépésekből összeállított tánckoreográfiák, azok a népdalok és nyelvjárási történetek, amelyeket a bajai gimnazisták ezúttal berlini közönség előtt mutattak be. Iskolájuk a magyarországi németek egyik vezető oktatási és kulturális intézménye, amelynek küldetése a német nyelv, kultúra és a több évszázados hagyományok ápolása és továbbörökítése, a mai fiatalok német nemzetiségi identitásának erősítése.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata – amely egyébként a bajai iskolát fenntartó közalapítvány egyik alapítója – maga is képviseltette magát az eseményen. Heinek Ottó elnök szerint ez azért volt fontos, mert nagyban hozzájárult a Magyarországon élő németek sokoldalúságának népszerűsítéséhez: – Nagyon sokan érdeklődtek a standunk iránt. Vittünk a magyarországi német írók-költők köteteiből, a művészeink katalógusaiból, és terjedelmes információs anyagot tettünk ki. Az MNÁMK diákjai a fellépéseik közt sokat játszottak és barkácsoltak az oda látogató gyerekekkel. Eredményesnek tartom a bemutatkozásunk a német fővárosban, ahol egyébként meglehetősen keveset tudnak a kisebbségekről. Hálás vagyok a bajai gimnázium tanulóinak és az őket Berlinbe elkísérő tanárnőknek, Szauter Teréziának és Melcher Zsanettnek, hiszen nekik is nagyban köszönhető, hogy ilyen jól sikerült a bemutatkozásunk.

További információk

 

 
 
 
(Fotók: www.zentrum.hu)
 

További cikkek