hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Budapest és a 11.c

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Budapest és a 11.c

2022. március 07-én 8 órakor indultunk Budapestre. Első úticélunk a Pilvax közhöz vezetett, ahol megtekintettük a történelmi nevezetességű Pilvax kávéházat. Az eredeti épület ugyan 1911-ben a városrendezés áldozatává vált, de nem messze, a mai helyén nyílt újra, ahol 1927-től rendszeresen találkoztak a Petőfi Társaság tagjai.

Minden úticélhoz kis beszámolót tartottunk. Megbeszéltük, hogy 1848 márciusában Petőfi és társai itt beszélték meg a forradalom követeléseit, valamint itt került sor a 12 pont megszövegezésére is. A hagyomány szerint itt szavalta el először Petőfi a Nemzeti dalt és innen indultak el a forradalmi események.

Következő helyszínünk a Nemzeti Múzeum volt. Itt körbenéztünk a múzeum kertjében, sorról sorra elemeztük a szobrokat, valamint újrajátszottuk a forradalmi események azon elemét, amikor Petőfi beszédet mondott a múzeum faláról. Az épület előtti tér a forradalom egyik fontos színhelye volt, számos népgyűlést bonyolítottak itt le. A múzeum a nemzeti szabadság egyik jelképévé vált.

Ezután a szabadidő következett, ahol sokan felmentek a Halászbástyához, mások a Parlament lábánál lévő holokauszt emléket tekintették meg, vagy egy nagy sétát tettek a Margit-szigeten.

A napot a Duna-partján fekvő Nemzeti Színházban zártuk. 17 órakor színházlátogatáson vettünk részt, ahol betekintést nyerhettünk a kulisszák mögé, vezető segítségével fontos információkat tudtunk meg a színház kialakulásáról, működéséről, felépítéséről. Szót ejtettünk a régi színházról is, ami az 1848-as forradalom estéjének helyszíne volt, amikor is a Bánk bán volt a díszelőadás.

A vezetés után a Rómeó és Júlia című darabot tekintettük meg Vidnyánszky Attila rendezésében. A 4 órás előadás után indultunk haza Bajára. Fárasztó, de nagyon szép, tartalmas napunk volt.

Páncsity Orsolya, osztályfőnök

További cikkek