hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Csillagnéző túra

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Csillagnéző túra

A tavaszi napéjegyenlőséget követő holdmentes estére szerveztük idei csillagnéző túránkat. Ragyogó napsütésben, kellemesen langyos időben 13 km-t kerekeztünk Józsefházapusztára, ahonnan gyalogosan folytattuk a további 5,5 km-es utunkat. A szántóföldeket szegélyező kökényesek mellett haladtunk, majd akácerdőben vándoroltunk, hogy a futóhomok által épített Kopaszhegyre érkezzünk naplementére. Itt már felállított távcsövekkel vártak ránk a Bajai Csillagvizsgáló munkatársai.

A csillagászok kifejezésével élve „tökéletes volt az átlátszóság”! Bajától balra tekintve átkukucskáltunk Horvátországba a batinai szőlőhegyekre, majd jobbra tekintve láttuk a Szársomlyót, a Zengőt és természetesen a pécsi tévétornyot. Szekszárdon felismerhetőek voltak még az épületek is, és kíváncsian néztük a hatalmas lángokat, amelyekről másnap megtudtuk, hogy a gázvezetékek karbantartásakor keletkező fáklyafényt láttuk. Tovább kémlelve a horizontot a paksi atomerőmű lámpáit ismerhettük fel. A teljes besötétedésig Dr. Hegedűs Tibor csillagász mesélt a táj kialakulásáról, az itt élő növény- és állatvilágról. Ezt követte a csillagos égbolt szabad szemmel ill. távcsövekkel való megfigyelése. Több diákunk okos kérdésekkel bombázta a szakembereket a csillagok, az űrkutatás, a műholdak, ill. fényjelenségek témaköreiben.

A hazaúton csak a csillagok világították be utunkat (no meg a kerékpárok világítása). Szerencsére balesetmentesen érkezett haza mind a 30 diákunk és kísérő tanáraink. 26 km bicajozás és 11 km gyaloglás a délutáni, esti programunk összteljesítménye! Gratulálunk minden résztvevőnek!

Köszönjük a SZTE Bajai Obszervatóriuma szakembereinek munkáját, Hegedűsné Garab Márta tanárnőnek a túravezetést, Gugán Antal tanár úrnak a kerékpárok őrzését!

Sportprogram? Közösségi, szabadidős program? Terepgyakorlat? Mítoszok és múltidézés? Csillagászat? Ki, mit keresett az estében, biztosan megtalálta!

Szervező és kísérő tanárok voltak: Nuberné Honti Ivett, Rutay Krisztina és Gugánné T. Ágnes.

További cikkek