hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Digitális korszakváltás az MNÁMK-ban

MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > Digitális korszakváltás az MNÁMK-ban

Kiválóan alakuló együttműködés keretében – amely Egri Miklós, az MNÁMK-t fenntartó és működtető közalapítvány kuratóriumi elnöke támogatásával indult – az MNÁMK az SKC Solution Kft referencia iskola programjának részévé vált. December 13-án, sajtótájékoztató keretében került sor a Referencia Iskola tábla átadására.

A rendezvény elején Göbl Viktória, az MNÁMK intézményi koordinátora elmondta, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja nagy hangsúlyt fektet a digitális innováció oktatásban történő alkalmazására, ezért a technikai eszközpark fejlesztése és a digitális tananyagok használata stratégiai téma az intézményben. Az MNÁMK-ban már természetes az interaktív táblák jelenléte szinte az összes osztályteremben, a pedagógusok és a diákok napi szinten használják azok legkülönbözőbb funkcióit.

Ezt követően Daniel Rades, német igazgatóhelyettes, digitalizációért felelős intézményvezető tartott rövid, de annál érdekesebb gyakorlati bemutatót a programról. Az egyik feladatsorba még a jelenlévő sajtómunkatársak is bekapcsolódtak saját telefonjaikkal.

Az előadás után Szauter Terézia főigazgató arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a tervek szerint további, a legmodernebb interaktív táblákkal bővül az intézmény hardver felszereltsége, az eszközök funkcióinak tényleges kihasználása érdekében pedig a pedagógusok egy nagyobb csoportja már részt is vett egy, a cég által biztosított továbbképzésen. Ezek a kollégáink térítésmentesen megszerezték azt a licencet, amely birtokában használhatják a Wordwall3 Pro digitális oktatási szoftvert. A későbbiekben bemutató órákat tarthatnak más intézmények pedagógusainak és egy Wordwall3 Pro konferenciára is sor kerülhet, melynek az MNÁMK ad majd otthont.

Somos András, az SKC Solution Kft tulajdonosa elmondása szerint a program 98 országban 40 nyelven 26 millió nyilvános digitális tananyagot tartalmaz és 1 millió az aktív licenc. Nem csak egy digitális eszköz kerül ezzel a felhasználók kezébe, hanem egy, az egész világot behálózó közösség részévé is válnak. A közösség által nyilvánosan megosztott tartalmak tovább szerkeszthetőek, elmenthetőek, és természetesen teljesen újak is létrehozhatóak. A szoftver segítségével lehetőség nyílik a kiadott digitális tananyagok megértésének házifeladatként, vagy számonkérés formájában történő visszaellenőrzésére, tehát tantermen kívül is kiválóan alkalmazható.

Egri Miklós, az MNÁMK-t Fenntartó ás Működtető Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint manapság egyetlen oktatási intézmény sem nélkülözheti a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket. Jó példa volt erre a járványhelyzet. Ma viszont már az a kérdés, hogyan lehet továbblépni ezen a téren. Az MNÁMK azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a digitális oktatás fejlesztésében vezető szerepet vállaljon. Kiemelte, ez még csak a munka eleje, de az SKC Solution Kft-vel történő együttműködés óriási lépés ezen az úton.

Peter Stübler német igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy minden külföldön működő német oktatási intézményben öt-hat évente komoly szakmai ellenőrzésre kerül sor. Ilyenkor a németországi oktatási kormányzat mintegy 20 területet vizsgál, köztük kiemelten a digitalizációs fejlettséget. Ezért is fontos az SKC Solution Kft-vel, mint külső partnerrel kötött megállapodás, ami újabb előrelépés ezen a kiemelten fontos területen.

Fiedler Antal

Az M5 Híradó tudósítása:

A Bajai Televízió tudósítása:

További cikkek