hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„Egy csepp Németország Debrecenben”

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > „Egy csepp Németország Debrecenben”

2022. november 15-én emelkedett hangulatú ünnepséggel egybekötve hivatalosan is megnyitotta kapuit a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja új tagintézménye, a Debreceni Német Általános Iskola. A bajai német központ az új oktatási intézmény működtetésével a német nyelv és kultúra ápolásához, népszerűsítéséhez, valamint a német-magyar gazdasági és kulturális kapcsolatok megerősítéséhez járul hozzá.

A rendezvényen Peter Stübler, az MNÁMK német igazgatója, Szauter Terézia, az MNÁMK főigazgatója és Egri Miklós, az MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány Kuratóriumának elnöke köszöntötte a vendégeket. Köszönetet mondtak mindenkinek, aki támogatásával, munkájával hozzájárult az új iskola létrejöttéhez.

Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Julia Gross, a Németországi Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, dr. Lebanov József, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkárság köznevelési stratégiai főosztályának vezetője, dr. Barcsa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere, és Jenei Réka, a BMW Debrecen kommunikációs vezetője.

Együtt ünnepelték az iskolaalapítási projekt sikerét a fenntartó Közalapítvány, a bajai MNÁMK és a debreceni intézmény vezetői, munkatársai, pedagógusai, akik tervező, szervező munkájukkal mind hozzájárultak ahhoz, hogy megvalósuljon az új német általános iskola: „egy csepp Németország Debrecenben”.   

A rendkívül színvonalas és hangulatos rendezvényen a Debreceni Német Általános Iskola első osztályosainak előadását tekinthette meg a közönség. A gyerekek és pedagógusaik őszi dalokat, táncokat adtak elő nagy sikerrel. Ezután az iskola lelkes szülői közösségének műsora következett. Vidám énekekkel, táncokkal, versekkel örvendeztették meg a jelenlévőket. A megnyitó ünnepség az ifj. Illés Zoltán vezette MNÁMK Kollégiumi Zenekar kiváló produkciójával ért véget.

A Debreceni Német Általános Iskola 2022 szeptemberében fogadta első tanulóit. Az intézmény 1-4. osztályos diákok számára kínál német nyelvű, német tantervek szerint működő, német anyanyelvű pedagógusokkal megvalósuló oktatási programot. A magyar nyelvet és irodalmat a tanulók magyarországi tantervek szerint tanulják. Az iskola magyar és német anyanyelvű gyerekeket egyaránt fogad.

Az intézményről további információkat a https://ubz-dgd.hu/ honlapon találnak az érdeklődők.

További tudósítások az eseményről:

Új színt visz Debrecen oktatási palettájára a német nyelvi általános iskola – fotókkal, videóval – Debrecen hírei, debreceni hírek | Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei – Dehir.hu

(1) Facebook

A Debreceni Városi Televízió híradása:

Bemutatkoztak a Debreceni Német Általános Iskola első osztályos tanulói – Debrecen hírei, debreceni hírek | Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei – Dehir.hu

Fiedler Antal

Képek egy része: www.dehir.hu

További cikkek