hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Emsige Hände = Szorgos kezek Baján az MNÁMK-ban

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Emsige Hände = Szorgos kezek Baján az MNÁMK-ban

Az idei Trachttag-ra, vagyis a népviselet napjára készültek el az MNÁMK szorgalmas diákjai a saját kezűleg hímzett díszzsebkendőikkel, melyet büszkén mutattak meg társaiknak.

Április 11-én került megrendezésre az ‘Emsige Hände’, vagyis ‘Szorgos kezek’ elnevezésű rendezvénysorozat első összejövetele. A szervező célja a magyarországi németek kultúráját kreatív módon, gyakorlati tevékenységek útján élményszerűen közelebb hozni a diákokhoz. Áprilisban a népi kultúrában és a viseletben fontos szerepet játszó monogramos zsebkendő elkészítésére lehetett vállalkozni. Az érdeklődők – akik előzetesen jelentkeztek a rendezvényre – egy-egy csipkével körbeszegett zsebkendőt kaptak, melyen elő volt rajzolva az általuk megadott monogram. A kötetlen összejövetelen 14 érdeklődő (köztük 4 fiú!) vett részt és Mayer Istvánné szakértő irányítása mellett igyekeztek elsajátítani a hímzés technikáját. A résztvevők a zsebkendőket otthon fejezhették be és április 26-ig – vagyis egy nappal a Trachttag előtt – kellett a zsűrinek a kész műveket bemutatni. Arra kértük őket, hogy a Trachttag alkalmával (amikoris a szervezők kérésére a német népviselet valamely elemét a mai ruházattal kombinálva viseljük) viseljék a ruházatukon a zsebkendőket és mutassák meg a műveiket az iskolai közösségnek. A legjobbnak ítélt munkák díjazására május 3-án került sor, minden résztvevő oklevelet kapott a szorgos és szép munkájáért.

Ez a rendezvény a kezdetét jelenti hasonló jó hangulatú összejövetelek tervezett sorának, amelyek során mindig egy meghívott szakértő vendég vezeti majd be az érdeklődőket az adott témába. A tervezett programban szerepel számos egyéb téma között rétesnyújtás, kosárfonás, bútorfestés. Csorbai Péter ötletgazda és szervező nem csak MNÁMK-s diákokat vár a rendezvényen, hanem előzetes bejelentkezés után minden érdeklődőt szívesen lát. A következő találkozó témája a gótbetűs írás elsajátítása, időpontja 2018. május 23. 14.30 az MNÁMK-ban.

További cikkek