hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Gyakran Ismételt Kérdések – GYIK

MNÁMK-UBZ > Gyakran Ismételt Kérdések – GYIK
Lehet-e még jelentkezni a Külföldi Német Iskolába?

Igen, az iskola még fogad jelentkezéseket.

A jelentkezési lap az iskola honlapjáról tölthető le: https://mnamk.hu/beiskolazas/hatosztalyos-gimnaziumi-kepzes

A jelentkezési lap beadását követően felvételi beszélgetésre hívjuk meg az érdeklődő tanulókat.

Ha a Külföldi Német Iskolába akarok jelentkezni, be kell jelentkeznem az általános iskolámban a felvételi eljárásba?

Nem. A Külföldi Német Iskolába történő felvételről a német iskolaigazgató dönt a jelentkezési lap beküldését követően a tanulmányi eredmények, tanult tantárgyak és a felvételi elbeszélgetés tükrében.

Hogyan jelentkezhetek a nemzetiségi gimnáziumba vagy a nemzetiségi technikumba?

Az általános iskola segítségével vagy önállóan a központi felvételi eljárásban. https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/beiskolazas/tajekoztatok/KIFIR_alt_isk_8_evfolyamrol.pdf

Külföldről lehet-e jelentkezni az intézményünkbe?

Igen.

Német nemzetiségi képzési ág és nemzetiségi technikum esetén további információ: +36/79/520-936

Külföldi Német Iskola esetén további információ: +36/79/520-931, e-mail: sekretariat@mnamk.hu

Mely tantárgyak eredményét veszik figyelembe a felvételi eljárásban?

A hozott pontokat a 7. osztály év végi és a 8. osztály félévi osztályzatai alapján számítjuk. A következő tantárgyak eredményeit vesszük figyelembe: magyar nyelv, magyar irodalom, német nyelv vagy valamilyen idegen nyelv, matematika, történelem, fizika vagy kémia. Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében a tantárgyi felmentéssel jelentkezők esetén arányos pontszámítást alkalmazunk.

A pontszámítás nem vonatkozik a Külföldi Német Iskola képzési ágaiba történő jelentkezésre. A jelentkezési lap beadását követően felvételi beszélgetésre hívjuk meg az érdeklődő tanulókat.

Mennyi a felvételi ponthatár?

A jelentkezőket a hozott pontszámaik alapján rangsoroljuk. Ehhez a következő hozott jegyeiket vesszük figyelembe: magyar nyelv, magyar irodalom, német nyelv vagy valamilyen idegen nyelv, matematika, történelem, fizika vagy kémia. Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében a tantárgyi felmentéssel jelentkezők esetén arányos pontszámítást alkalmazunk.

A pontszámítás nem vonatkozik a Külföldi Német Iskola képzési ágaiba történő jelentkezésre. A jelentkezési lap beadását követően felvételi beszélgetésre hívjuk meg az érdeklődő tanulókat.

Van -e felvételi vizsga, kell-e központi felvételit írni?

Felvételi vizsga nincs. Iskolánk nem vesz részt a felvételi eljárást megelőző közös írásbeli vizsgafolyamatban.

Van -e felvételi elbeszélgetés/meghallgatás?

A Külföldi Német Iskola képzési ágra jelentkező diákokat a jelentkezési lap beadását követően felvételi beszélgetésre hívjuk.

A kétnyelvű német nemzetiségi tagozatra és a nemzetiségi technikumba jelentkező diákok is részt vesznek felvételi elbeszélgetésen, amennyiben a nyílt napon (2023.12.02.) nem voltak orientációs beszélgetésen.

Van -e jelentkezési lap?

A nyelvi előkészítő osztályba, a nemzetiségi gimnáziumba és a technikumi ágra való jelentkezést az általános iskola intézi, a jelentkezési lapot ott kell kitölteni.

A Külföldi Német Iskola hatosztályos és négyosztályos képzésére való jelentkezés közvetlenül az iskolában történik, melyhez a jelentkezési lap iskolánk honlapjáról letölthető. https://mnamk.hu/beiskolazas/hatosztalyos-gimnaziumi-kepzes

A felvételről a Külföldi Német Iskola igazgatója dönt.

Nyelvi előkészítő osztály elvégzése után a tovább haladást mi határozza meg?

A tanév végén a német záróvizsga, valamint az év során írt nagytesztek eredményét, a matematika és magyar jegyeket, valamint a tanulók szándékát is figyelembe véve születik döntés arról, hogy iskolánk melyik képzési ágán folytatják tanulmányaikat.

Van-e a technikumba jelentkezők részére alkalmassági vizsga?

Igen, a beiratkozáskor foglalkozásegészségügyi (vizsgálat az iskolában a védőnőnél) és pályaalkalmassági vizsgálat (teszt kitöltése) szükséges.