hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„Három évvel ezelőtt megálmodtuk, most átadjuk!”

MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > „Három évvel ezelőtt megálmodtuk, most átadjuk!”

Többek között ezeket a szavakat mondta Egri Miklós, az MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kuratóriumának elnöke, az intézmény új sportcsarnokának avató ünnepségén, 2020. szeptember elsején.

Egri Miklós

Az új létesítmény az átadást megelőző tanévnyitón is meghatározó téma volt. Először Szauter Terézia főigazgató elevenítette fel diákkori élményeit, hiszen ő is a bajai német gimnázium tanulója volt. Saját bevallása szerint leginkább a testnevelés óráktól tartott, amelyek futásból álltak, mert nem volt tornatermük. „Örömmel jelentem, hogy velem szemben, nektek nincs miért aggódnotok. Mától két sportcsarnok is rendelkezésetekre áll, el fogtok férni. Akkor is biztonságos és szép körülmények között mozoghattok, amikor az időjárás már nem kedvez a szabadtéri sportolásnak.”

Szauter Terézia

Az új sportcsarnok építését támogató Miniszterelnökség nevében, dr. Fürjes Zoltán helyettes államtitkár osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Elmondta, fiatalon ő is sokat focizott. „Azt gondolom, az egészséges életmód természetes velejárója a sport. Fiatalon kell elkezdeni és felnőttként sem szabad lemondani róla. Természetesen ehhez létesítmények kellenek. Ezeket először megálmodjuk, később beszélünk róla, aztán következnek a tettek. Pontosan úgy, ahogy ez most Baján, egy széleskörű összefogás eredményeként történt. Nagy öröm számomra, hogy a csaknem 70 éve töretlenül fejlődő Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja most egy ilyen szép sportcsarnokkal gazdagodott!”

dr.Fürjes Zoltán

Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke tornacsarnok avató beszédében elmondta, hogy kiemelt felelősséget érez az MNÁMK, mint a magyarországi németség kulturális és oktatási központja tevékenysége iránt. „Nagy öröm számomra, hogy három évvel ezelőtt az intézmény új, a felső tagozatnak otthont adó épületét adhattuk át, most pedig egy sportcsarnokot avathatunk. Azért dolgozunk, hogy erősítsük a jövő generációjának német identitását.”

Englenderné Hock Ibolya

Az avató ünnepség végén, a szalagok átvágása előtt Egri Miklós elnök átadta a szót az új sportcsarnok létrejöttében fontos szerepet játszó Zsigó Róbertnek, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárának, Baja és térsége országgyűlési képviselőjének. „Segíteni annak lehet, aki tudja, mit akar. Az MNÁMK-ban tudják mit akarnak. Az elkészült fejlesztés a megnövekedett tanulói létszám kiszolgálásán túl lehetővé teszi, hogy a diákok megfelelő színvonalon, korszerűbb, szebb körülmények között sportolhassanak. Köszönetet mondok mindenkinek, aki részt vett abban a munkában, amelynek eredményeként ma felavathatjuk és a tanulók rendelkezésére bocsáthatjuk ezt a gyönyörű, új sportcsarnokot.”

Zsigó Róbert

Az ünnepi beszédek után a hagyományos szalagátvágás következett. A nemzeti színű szalagokat, amelyek a német, a magyar és a magyarországi német összefogást szimbolizálták, egyszerre vágta át dr. Fürjes Zoltán, Zsigó Róbert, Englenderné Hock Ibolya, Egri Miklós és Szauter Terézia. A sportcsarnokot azonnal használatba is vették a diákok, akik rövid foci és kosárlabda bemutatóval kedveskedtek a vendégeknek. Az ünnepség az épület bejárásával ért véget.

Fiedler Antal

További cikkek