hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Ifjúsági tanfolyami ösztöndíj nyelv és karrier

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Ifjúsági tanfolyami ösztöndíj nyelv és karrier

2022 tavaszán jelentkeztem erre az ösztöndíjra, ami a Dieter Schwarz Stiftung Heilbronn és a Goethe-Institut Schwäbisch Hall által lett meghirdetve iskolánkban is. Ez egy fiatalok számára kiírt ösztöndíjprogram, amely lehetőséget ad egy nyelvtanfolyam (Deutschunterricht mit Fokus auf „Deutsch im Beruf”) és gyakorlat (Praktikum in einem Betrieb) keretében arra, hogy jobban megismerjük és elsajátítsuk a német nyelvet a munkahelyi életben is.
Nagyon örültem, amikor nyár elején értesítettek, hogy az ösztöndíjra beadott pályázatomat megerősítették és részt vehetek a programban. Velem együtt 32 ösztöndíjas tanuló vett részt, akik világszerte 24 különböző országból érkeztek Németországba, Heilbronn városába. Az utazásra 2022. július 10-30. között került sor, a 3 hét eseményei pedig a következők voltak:

1.hét

Az első napokban megismerkedtünk egymással, illetve a „felügyelőinkkel”, akik az ott tartózkodásunk alatt figyeltek ránk és minden közös programra elkísértek minket. Az első két hétben egy nyelvtanfolyamon vettünk részt, melynek témái a munkához kapcsolódtak. A különböző munkakörökben szerepet játszó, gyakorlaton kipróbálható kommunikációs készségeket próbáltuk fejleszti nyelvtani gyakorlatokkal, szituációs feladatokkal.
Délutánonként különféle programok közül választhattunk, mint például röplabda, kosárlabda, társasjátékok, kézműves feladatok, vagy szimplán bemehettünk a városba, hogy ott töltsük el az időt. Természetesen szervezett programjaink is voltak, meglátogattunk egyetemeket, főiskolákat, ahol a képzési lehetőségeikről, programjaikról tartottak nekünk előadásokat a hallgatók. Ellátogattunk az Experimentába, Németország legnagyobb tudományos központjába. A kiállításon rengeteg érdekességet láthattunk többféle tudományos témakörben és nagyon sok dolgot kipróbálhattunk, mivel a kiállítás lényege az volt, hogy tapasztalatokra alapul.
A hétvégén fesztiválon voltunk, partit szerveztünk. A sok programnak köszönhetően sosem unatkoztunk. Minden este tartottunk egy kisebb „megbeszélést”, ahol megoszthattuk egymással milyen napunk volt és hogyan éreztük magunkat, valamint ismertették velünk a következő napra szánt terveket, programokat.

2.hét

A második héten folytatódott a nyelvtanfolyam és a szórakoztató programok sokasága. A héten az Experimentába is visszatértünk, ahol most saját képességeinket próbálhattuk ki az egyik napon kozmetikai krém, a másik napon gumicukor készítés keretein belül.
Hétvégén koncertre mentünk, ami szuper kikapcsolódás volt a számunkra. Másnap meglátogattuk a Mercedes-Benz Múzeumot Stuttgartban és a délutánunk hátralevő részét a városban töltöttük.

3.hét

Az utolsó héten mindegyikünk különféle cégekhez volt beosztva egy hét gyakorlatra. Ez alatt a hét alatt lehetőségünk volt önmagunk és saját képességeink felismerésére egy új környezetben, kapcsolatok létesítésére új emberekkel, illetve a nyelvtanfolyamon elsajátított kommunikációs készségeink kipróbálására. Én a gyakorlatomat az INTERSPORT nevű cégnél töltöttem, ahol sok érdekes dolgot tanultam és tapasztalatokat szereztem. Dolgoztam a PR, az informatikai és a marketing részlegen, illetve a raktárban is, ahol a megrendelt termékeket készítik elő és csomagolják. A cégnél dolgozó emberek mind nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, ezért könnyű volt velük együttműködni és nagyon jól éreztem magam közben. Érdekes volt látni, hogyan is működik egy cég belülről.
A hazautazásunk előtti utolsó napon tartottunk egy záró estet, ahová a gyakorlati cégek dolgozói, illetve Goethe-Institut és a Dieter Schwarz Stiftung szervezésben részt vevő munkatársai jöttek el. Az eseményre különböző előadásokkal készültünk, mint például az elmúlt hetek élményeit, emlékeit bemutató videók, slam poetry, versek, közös éneklés stb. Az előadások végén megkaptuk az okleveleinket az elvégzett nyelvtanfolyamról is.
Az utolsó napunk összességében a búcsúról és a hazautazásról szólt, ami kicsit mindenkit elszomorított.
Nagyon jól éreztem magam ezalatt a három hét alatt, amit kint töltöttem Németországban. Hihetetlenül hálás vagyok, amiért megkaptam ezt a lehetőséget és ennyi felejthetetlen emléket, élményt, tapasztalatot szerezhettem, valamint csodálatos embereket ismerhettem meg.
Szeretném megköszönni Mikó Edit tanárnőnek, aki által tájékoztatást kaptam az ösztöndíjprogramról és segített nekem a jelentkezésben.

További cikkek