hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Ismét országos döntőt rendeztünk

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Ismét országos döntőt rendeztünk

Negyedik alkalommal szervezte meg az MNÁMK az országos általános iskolai (OÁTV) német verseny és az országos középiskolai (OKTV) német versenyek között kimaradó 9-10. évfolyamok számára az Országos németversenyt. Az online első és második forduló után az ország számos pontjáról érkeztek csapatok a megmérettetésre.

A döntőben a háromfős csapatoknak be kellett mutatniuk egy előre összeállított prezentáció segítségével az iskolájukat, majd szöveg- és hallásértési, nyelvtani és a szókincset mérő írásbeli villámfeladatok után szituációs gyakorlatok következtek. Természetesen minden német nyelven. A csapatok két kategóriában indulhattak: A2-B1-es és B2-B2+ szinten. Mindkét kategóriában három főből álló zsűri értékelte versenyzőket.

Az A2-B1-es zsűri tagjai: Dr. Kappel Péter, az SZTE Német Filológiai Intézet adjunktusa, Werner Gábor, a Koch Valéria Iskolaközpont kollégiumvezetője, a VUK elnökhelyettese és Döményné Dobosi Lejla, a Bajai III. Béla Gimnázium tanára.

A B2-B2+ zsűri tagjai: Dr. habil Gerner Zsuzsanna PhD, a PTE Tanárképző Központ főigazgatója, a Német Nyelvi Tanszék tanszékvezetője, a Német Szövetségi Köztársaság tiszteletbeli konzulja, Antje Heinicke, a ZfA budapesti szaktanácsadója és Kiss Ildikó, a Kecskeméti Katona József Gimnázium tanára.

Eddig minden évben a német nyelv tantárgy egy megadott tantervi témája köré csoportosultak a feladatok, idén sem volt ez másként. A mai döntőn minden a természetről és a környezetről szólt.

Dr. Gerner Zsuzsanna így foglalta össze tapasztalatait: „Nagy öröm számomra, hogy a diákok kreatívan oldották meg a feladatokat és magasszintű nyelvtudásról tettek tanúbizonyságot. A természetvédelemről egyáltalán nem könnyű idegen nyelven beszélni, ezért külön dicséret jár mindenkinek. Ragyogó bemutatkozásokat hallottunk. Ugyanakkor meg kell jegyeznem azt is, hogy a csoportok tagjainak nyelvtudása között különbségeket is felfedeztünk, ami nem biztosított minden esetben egységes csapatmunkát. Összességében kiváló verseny volt, az MNÁMK-tól megszokott, színvonalas szervezéssel, nagyszerű feladatokkal. Biztos vagyok benne, hogy a verseny valamennyi résztvevője jól érezte magát és sok tapasztalatot szerzett.”

Az Audi Hungária Deutsche Schule Győr is képviseltette magát. Ladocsi Lili Anna nem bánta meg, hogy eljött: „Szerintem ez a verseny kimozdított mindenkit a komfort zónájából. Néhány napja még beteg voltam, féltem is tőle, hogy nem tudok eljönni. A közös munka jól összekovácsolta a kis csapatunkat.” Schandl Réka a következő gondolatokkal egészítette ki csapattársát: „Kiderült, hogy az iskolában tanultakat hogyan tudjuk kamatoztatni más környezetben. Nagyon hasznos nap volt!” A csapat harmadik tagja, Klinger Kata szerint mindent elmondtak a többiek, de egy dolgot mindenképpen kiemelne: „Először jártam Baján az MNÁMK-ban, és azt kell mondanom, hogy ezen a versenyen minden tökéletes volt!” A csapatot Szabó Mátyás, német-földrajz-angol szakos tanár kísérte el. Az ő véleményére is kíváncsiak voltunk: „A verseny minden résztvevője azt bizonyította számomra, hogy egyrészt a küldő intézményekben magasszintű a német nyelv oktatása, másrészt a kollégák mindenhol nagy hangsúlyt fektetnek a német hagyományok ápolására. Erős mezőny gyűlt össze, kiválóan felkészített csapatok versenyeztek, és mindenki szépen teljesített. Professzionális szervezés és lebonyolítás mellett a feladatok összeállításában sem lehetett hibát találni. Örülök, hogy itt lehettünk, jövőre is jövünk!”

Lelkesen mesélt élményeiről a Die drei Musketiere csapata is. Ők „hazai pályán” versenyeztek, hiszen az MNÁMK 9.a osztályos diákjai. Bognár Bence, Koch Dávid és Markó Patrik már várta a megmérettetést. Szinte egyszerre mondták mindhárman, hogy remekül érezték magukat egész nap. Sokat jelentett számukra Péter Szandra tanárnő segítsége a felkészülés során. Szigorú szabályozású, de nagyon korrekt versenyen vettek részt. Rájöttek arra, hogy mennyit jelent a tanórákon szerzett tudás. Ugyanakkor a ma szerzett tapasztalatokat a hétköznapok során is tudják majd hasznosítani.

A szervezők közül Csorbai Péter, az MNÁMK némettanára így vélekedett a versenyről: „Ez a csapatverseny hiánypótló, hiszen a 9. és 10. osztályos diákok számára korábban nem volt ilyen jellegű az országos megmérettetés német nyelvből. A verseny koncepciójának megalkotásakor a fő hangsúlyt a valós nyelvi kommunikációra, az aktív nyelvhasználatra helyeztük. Az a cél, hogy a tanulókat motiváljuk, hogy használják a német nyelvet, és növeljük a diákok magabiztosságát versenyhelyzetben. Ezzel egy időben fejlesztjük a tanulók digitális és médiahasználati kompetenciáját, és felkészítjük őket a 11. és 12. évfolyamon sorra kerülő Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre.

 
A verseny első három helyezett csapata és a felkészítő tanáraik kiemelkedő díjazásban részesültek, (25.000, 20.000, ill. 15.000 ft-os vásárlási utalványt nyertek), minden résztvevő ajándékcsomagot kapott. Reméljük, hogy a következő tanévben is ennyi tehetséges diákot fogadhatunk intézményünkben a német kultúra és nyelvi tradíciók ápolásának és továbbadásának érdekében!

Gratulálunk a szervező és lebonyolító pedagógusoknak: Kemmer Erzsébetnek, Nagy Tündének, Mikó Editnek Osztheimer Enikőnek, Földi Bettinának és Csorbai Péternek!

Fiedler Antal

További cikkek