hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Ismét vitalázban a gimnázium – Pro- és kontraérvek ütköztetése az Aulában

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Ismét vitalázban a gimnázium – Pro- és kontraérvek ütköztetése az Aulában

2018. február 13-án ismét megszólalt a ‘Vitázik a világ ifjúsága’ csengője és megkezdődött a vitavetélkedő 8. iskolai döntője, amelyen ezúttal ezt a kérdést vitatták meg német nyelven a diákok: „Szükséges-e, hogy az EU minden polgára Interrail bérletet kapjon 18. születésnapjára?”

 

Egy sorsolásnak köszönhetően a javaslat mellett érvelt Máj Imre (11B) és Maros Györgyi Csenge (10B). Ellene pedig Horváth Szimonetta (10B) és Bőhm Ramóna (11A) sorakoztatták fel érveiket. Mind a négyen a német nyelvű vitaszakkör tagjai.

 

„A demokráciában olyan polgárokra van szükség, akik kritikus kérdéseket tesznek fel, elmondják véleményüket, de oda is figyelnek egymásra, és véleményüket fair és tárgyilagos módon ütköztetik. Ezeket az alapkompetenciákat fejleszti a Vitázik a világ ifjúsága projekt.”

(Forrás: https://www.jugend-debattiert.eu/projektlaender/ungarn-magyarorszag/)

 

Iskolánk 8 éve kapcsolódott be a projektbe és tűzte ki egyik céljául a fiatalok vitakultúrájának fejlesztését.

A tegnapi iskolai döntő érdekessége volt, hogy a zsűriben két jelenlegi végzős diákunk is ült, akik részt vettek a projektben: Bogárdi-Mészöly Máté (12A) és Kucsora Gergely (12B). Gergely az előző versenyszezonban egészen az országos elődöntőig jutott. Közreműködött a zsűriben a 2016-os országos vitadöntő nyertese, Nick Patrick is. Ő tavaly érettségizett Pécsett a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumában. Az időmérő feladatát is egy jelenleg végzős diákunk látta el, Hasanovic Erik (12B). Erik a 2015/16-os tanévben képviselhette iskolánkat az iskolahálózati fordulóban. Négy értékelési szempont alapján ítélte meg a zsűri a hozzászólásokat: tárgyi tudás, kifejezőkészség, beszédkészség, meggyőzőerő.

 

Bőhm Ramóna és Máj Imre győzte meg leginkább a zsűrit, így ők képviselhetik iskolánkat a 2018. március 12-én Pécsett megrendezésre kerülő iskolahálózati kvalifikációs fordulón, ahol három másik iskola tanulóival fognak vitázni.

Minden a versenyben résztvevő tanulónak szeretettel gratulálunk, Ramónának és Imrének pedig további jó hangulatú vitákat és eredményes versenyzést kívánunk!

További híranyag a 8. iskolai döntőről:

http://www.baja.hu/index.php/aktualis-hirek/item/7226-erveles-mesterfokon

https://www.youtube.com/watch?v=_jhnCbSSPx0 (7:48 perctől)

 

Vitázik a világ ifjúsága az interneten

Weboldal: www.jugend-debattiert.eu

Sajtófotók és aktuális sajtóanyagok: www.jugend-debattiert.eu/Presse

Információk magyarul:

https://www.jugend-debattiert.eu/projektlaender/ungarn-magyarorszag/

Facebook: www.facebook.com/JugendDebattiertInternational

YouTube: www.youtube.com/JugendDebattiertInt

Webseite von Jugend debattiert in Deutschland: www.jugend-debattiert.de

Péter Szandra
Némettanár

További cikkek