hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Izgalmas szócsaták résztvevői voltak MNÁMK-s diákok

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Izgalmas szócsaták résztvevői voltak MNÁMK-s diákok

MNÁMK-s tanulók német nyelven tesznek tanúbizonyságot retorikai képességeikről a Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőn

2018. április 13-én rendezték meg a budapesti Goethe Intézetben a Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedő országos kvalifikációs fordulóit.

Minden iskolahálózati fordulóból négy-négy tanuló jutott tovább az április 13-ai versenybe, köztük két MNÁMK-s diák, Bőhm Ramóna (11. A) és Máj Imre (11. B).

Gyakorlásképp a két MNÁMK-s diák 2018. április 10-én Pécsre utazott a PTE Gyakorló Gimnázium diákjaihoz. Hasonló közös felkészülést már a korábbi években is szerveztek a két iskola projekttanárai. A mostani gyakorlás is jó hangulatban telt, és hasznosnak találták a diákok.

Egy nappal a verseny előtt, 2018. április 12-én egy vitatréningen vehettek részt a továbbjutók a Goethe Intézetben, amit ezúttal külföldi és magyar alumni diákok szerveztek és bonyolítottak le. A rendezvény sikeres volt, a vitázók továbbfejleszthették vitakészségüket.

Másnap az országos kvalifikációs fordulókon a 16 fiatal a következő kérdésekről ütköztette véleményét:

Vitatéma 1: Szükséges-e betiltani Magyarországon a vadállatok cirkuszban való tartását és szerepeltetését?

Vitatéma 2: Szükséges-e Magyarországon a szoláriumok használatának betiltása 18 éves kor alatt?

A 24 perces viták során ketten az adott téma mellett, ketten ellene érveltek. A vetélkedőn a zsűri a tárgyi tudásra, a kifejezőkészségre, a meggyőzőerőre, de a beszédkészségre is adott pontot.

Mindkét diákunk kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Máj Imrének tartalék versenyzőként sikerült továbbjutnia az országos elődöntőbe, amely 2018. május 28-án kerül majd megrendezésre a Goethe Intézetben. Ezzel elnyerte azt a lehetőséget is, hogy 2018.április 23-27. között részt vehet a győztesek tréningjén a nyolc elődöntőbe jutott versenyzővel és szlovákiai vitázókkal együtt Drezdában.

Szívből gratulálunk mindkét MNÁMK-s vitázónak!

Máj Imrének pedig jó felkészülést kívánunk!

További információk a Vitázik a világ ifjúsága projektről: 

https://www.jugend-debattiert.eu/projektlaender/ungarn-magyarorszag/magyar/

Péter Szandra
némettanár

Nagyon nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy részt vehettem a ‘Vitázik a világ ifjúsága’ verseny országos kvalifikációs fordulóin, habár a témák nem voltak túl egyszerűek. Csütörtökön részt vettünk egy tréningnapon, ahol az összes kérdésünket feltehettük, és a trénerek meg is válaszolták őket, majd azt is hangsúlyozták, hogy mi az, amire nagyon oda kell figyelnünk. A napot egy spontán vitával zártuk le, ami nagyon viccesre sikerült, így nagyon jól éreztük magunkat. Ha nem is jutottam tovább, de már így is nagyon sok jó ismerőst szereztem ezen a két napon. Azt hiszem, elmondhatom, mi mindannyian megtanultuk azt, hogyan kell spontán módon, talán minden felkészülés nélkül beszélni, hogyan építsük fel és strukturáljuk a beszédünket, de mindenekelőtt, ami számomra a legfontosabb, hogyan barátkozzunk. Nekem ez a projekt nagyon sokat adott. Szeretném megköszönni Balatoni Hajnalka tanárnőnek és Péter Szandra tanárnőnek, hogy ezt számunkra lehetővé tette.

Bőhm Ramóna (11A)

(Fotók: Vitatréning: Csombó Flóra; Országos kvalifikációs fordulók: Csiszér Gábor)

További cikkek