hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Jövőtervező projekt

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Jövőtervező projekt

Az Edisonkids és a Samsung közös versenyét Magyarországon harmadszor rendezték meg, amire olyan csapatok jelentkezését várták, akik szeretnének többet kihozni az iskolában tanultakból, és tudásukkal, kreativitásukkal egy társadalmi problémát szeretnének megoldani. Három témában lehetett részt venni a kihívásban: fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség. A közösség kategóriában intézményünk három végzős tanulója, Bódi Nikolett (12.B), Szabó Bence (12.B) és Varga László (12.B) FrankelSolutions csapatnévvel vágott bele az Edisonkids / Samsung Megoldások a holnapért 2023-as kihívásába.

Jövőtervező videójukkal felkeltették a zsűri figyelmét, aminek köszönhetően részt vehettek abban a képzési szakaszban, ahol az országos legjobb 50 csapat tagjaként elsajátíthatták a design thinking módszertanát, elmélyülhettek az általuk megoldani kívánt problémában, és elkészítették az Activity plan és videó együttesét a megoldási javaslatukkal, hogy megmutassák, mennyit fejlődtek ők maguk és jövőtervező projektjük a verseny második szakaszában.

A zsűri értékelése alapján jelentősen fejlődtek az alábbi módszertanokban:

  • a célcsoport igényeinek és motivációjának megértése;
  • a probléma felismerési és kutatási feladatokban;
  • ötlet kidolgozási stratégiákban.

Sajnos ez nem volt elegendő ahhoz, hogy a TOP8 tagjai legyenek, azaz az országos döntőben, a verseny utolsó fázisában részt vehessenek, de olyan startup született munkájuk eredményeként, aminek komoly jövője lehet!

Pedagógusként is nagy élményt jelentett a kihívásban való részvétel. Nemcsak a design thinking jövőtervező módszertan megismerése és elsajátítása miatt. Nemcsak a többi mentortanárral eltöltött közös, inspiráló fogadóórák miatt. Nemcsak a szakértőkkel lezajlott beszélgetések miatt. Elsősorban amiatt, mert olyan oldalukat ismerhettem meg a diákoknak, amiket tanórai keretek között nagyon nehézkes előhívni, nem beszélve a fejlesztésükről. Minden percét megérte a közös munkálkodás! Biztos vagyok benne, hogy mind a négyen viszünk magunkkal tovább új készségeket, gondolatokat útravalónak!

És ne felejtsük el, TOP50-es volt a FrankelSolutions!

Gratuláció és köszönet Nektek, jövőtervező Fiatalok!

A projektről további információk: EdisonKids – Megoldások a holnapért!

Adorján Adrienn

További cikkek