hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Szakkörök

Évek óta nagy figyelmet fordítunk arra, hogy kollégiumunk tanulói számára szabadidős foglalkozásokat szervezzünk. Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink szabadidejüket hasznosan töltsék el, lehetőleg Intézményünk falai között. Koedukált kollégiumként külön feladatot jelent számunkra, hogy mind a lányok, mind a fiúk érdeklődési körének megfelelő programokat, szakköröket kell szerveznünk. Vannak azonban olyan rendszeres alkalmaink, amikor tanulóink vegyesen jelennek meg, közös programokon vesznek részt. Már több éve heti, kétheti rendszerességgel tartjuk kézműves szakkörünket. Jellegéből adódóan főleg lányok vesznek részt rajta, alkalmanként 25-30 fő, de nem ritka, hogy fiúk is megjelennek. Kialakítottunk számukra egy saját termet, ahol kényelmesen, senkitől sem zavarva dolgozhatnak diákjaink tanári felügyelet mellett. Rendszeresen batikolnak, gyertyát öntenek, gipszképeket készítenek, gyöngyöt fűznek, szappant öntenek, agyagoznak. Az itt készített tárgyakat hazavihetik, elajándékozhatják. A karácsonyi ünnepek előtt, sok diákunk itt oldotta meg az ajándékkészítést, nagyon sok, és szép alkotás született.
A teremről és az ott folyó munkáról képek tekinthetőek meg honlapunk Galéria rovatában.

Szintén inkább lányokat foglalkoztat háztartástan-foglalkozásunk, melyet a lányok inkább csak főzőiskolának hívnak. Az, hogy ezeken a szakkörökön főleg lányok vesznek részt, abból adódik, hogy tanulóink 70 %-a lány. A főzőiskola számára is sikerült felszerelnünk egy konyhát, melyben villanytűzhely és villanyrezsó is található. Itt rendszeresen sütnek, főznek a résztvevők, az elkészült ételeket pedig megosztják a többiekkel is. Karácsony előtt mézeskalácsot sütnek, mellyel a kollégium karácsonyfáját díszítjük, valamint megajándékozzuk az óvodásainkat.

Filmklubunkban a résztvevők és a foglalkozást vezető tanár közösen döntik el, hogy hetente milyen alkotásokat néznek meg közösen.
A filmet követően megbeszélik, kiértékelik a látottakat. Igyekszünk olyan alkotásokat összeválogatni, melyek valóban értéket képviselnek, és mondanivalójuk van a megszólított korosztályoknak. A vetítésekre alkalmanként 25-30 fő jár, a helyhiány az oka annak, hogy többen nem tudnak részt venni ezeken a programokon.

Kollégiumi zenekarunk hetente próbál. Iskolai ünnepségek, kollégiumi bulik állandó fellépője. A zenekari kellékek a legmodernebbek, egy nyertes pályázatnak köszönhetően. A zenekart Illés Zoltán vezeti..

Eddigi tapasztalataink szerint, mindhárom csoportos foglalkozásunknak nagyon komoly közösségformáló szerepe van. Az ezeken rendszeresen résztvevők között a kapcsolat elmélyül, a közös programokon túl is kapcsolatban tartanak egymással. Ennek a tanulásban, egymás kölcsönös segítésében is komoly szerepe van.