hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Kommunizmus áldozatainak emléknapja

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Kommunizmus áldozatainak emléknapja

A cikk és a képek forrása: baja.hu

„AZ EMBERT ÚGYIS ELÍTÉLIK”

Faludy György Kihallgatás című verse (címbeli idézet) is elhangzott a kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 23-án a városi ünnepségen, a Belvárosi Közösségi Házban. Műsorral ezúttal az MNÁMK diákjai készültek (felkészítő tanár: Páncsity Orsolya).

2018. febr. 23.

Fotók: Kopri/Snassz.hu

A diákok felidézték: az országgyűlés 2000. június 13-án fogadta el az emléknapról szól határozatot. 1947. február 25-én tartóztatták le és hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát: ez volt az első lépés a diktatúra megvalósítása irányába. Ezen a napon pedig nemcsak rá, hanem a többi áldozatra is emlékezünk: azokra, akiket internáltak, bebörtönöztek, egzisztenciáját tönkretették, továbbtanulását akadályozták, bekényszerítették a termelő szövetkezetekbe, öngyilkosságba kergették.

A különféle kommunista diktatúrák világszerte mintegy 100 millió áldozatot szedtek, ebből Kelet-Európában egymillióra becsülik a súlyosan érintetteket, akiket vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.

Az ő emléküket idézte fel ünnepi beszédében Vedelek Norbert alpolgármester is: a megnyomorított családokat, tönkretett, szellemileg-lelkileg züllesztett országokat. – A kommunista eszmék 1947-ben Magyarországon választási csalással jutottak hatalomra, ekkor létesült a Magyar Dolgozók Pártja, 56 után a Magyar Szocialista Munkáspárt, 89 után a Magyar Szocialista Párt, majd több apró pár vitte tovább az örökséget, amely ma is jelen van és rombol – figyelmeztetett az elöljáró.

A megemlékezés a Déri-kertben koszorúzással folytatódott.

Sándor Boglárka 

A BajaTV riportja az eseményről:

(Forrás: BajaTV)

További cikkek