hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Magyarországot képviselték angolul Németországban

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Magyarországot képviselték angolul Németországban

Méghozzá egyedüli magyar oktatási intézményként az MNÁMK-ból Stéfely Zsófia 9.b, Magdali Nóra Napsugár 9.b és Jeszenszky Zétény 10.c osztályos tanulók.

Jeszenszky Zétény, Magdali Nóra Napsugár és Stéfely Zsófia

Történt, hogy az International Student Leadership Institute (ISLI) pályázatot hirdetett. Az 1982-ben alapított nonprofit szervezet, egyhetes nemzetközi, vezetői továbbképzés ajánlott olyan tanulóknak, akik kiválóan beszélnek angolul (16-18 éves korig), hiszen a program teljes mértékben angol nyelven folyt. 180 kiválasztott diák gyűlt össze Európa különböző országaiból egy hétre a németországi Oberweselben. A diákok workshopokon, vezetőképző feladatokon, megbeszéléseken, bemutatókon, kulturális tevékenységeken, nyitott színpadon vettek részt. A szemináriumot „régensek” vezették. Ők olyan visszatérő diákok, akiket a résztvevők az előző évben választottak meg. Az ISLI 180 diákját 12 színcsoportba osztották, körülbelül 15 taggal, az összes résztvevő országból vegyesen. Az egyhetes képzés célja, a résztvevők vezetői képességeinek fejlesztése volt.

Magdali Nóra Napsugár: „A tíz jelentkező közül hárman utazhattunk az MNÁMK-ból. A résztvevőket házi versenyen az angol munkaközösség két tagja választotta ki, szóbeli feleletük alapján. Csak az úti költséget kellett fizetnünk, vonattal utaztunk, a szállás és az étkezés ingyenes volt. A táborban a napi prezentációs kötelezettségünk mellett szabadidőt is biztosítottak számunkra, gondoskodtak arról, hogy remekül érezzük magunkat. Szívesen maradtam volna még.”

Stéfely Zsófia: „Mintegy 200 ember előtt kellett prezentálnom, és mivel mindenki nagyon segítőkész és barátságos volt, egyáltalán nem éreztem feszültnek magam. Utolsó este az a megtiszteltetés ért, hogy miután elmondtam a prezentációmat, a jelenlévők szavazatai alapján bekerültem azok közé, akik jövőre, immár „régensként” visszatérhetnek a táborba. Az egy hét során sikerült új barátokat szereznem Európa különböző országaiból. Ezeket a kapcsolatokat mindenképpen ápolni fogom. Nagyon örülök, hogy ott lehettem.”

Jeszenszky Zétény: „Nagyon izgalmas hét volt. A különböző kultúrák, emberek és vélemények színessé tettek minden foglalkozást. A szervezők rendesek és felkészültek voltak. Érdekes emberekkel ismerkedhettem meg. Úgy oktattak, hogy nem volt megkötve a kezük, így rövid idő alatt adtak át rengeteg információt. Modern tanmenet és környezet, szuper feladatok, érdekes programok és mindez angol nyelven. Ennyi kell egy jó szervezésű táborhoz.”

Fiedler Antal

További cikkek