hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„Meg akartam tanulni németül, és ez sikerült is!”

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > „Meg akartam tanulni németül, és ez sikerült is!”

‘Meg akartam tanulni németül, és ez sikerült is!’

Mondja Rácz Fanni, az MNÁMK 12.c osztályos tanulója, akivel az informatika OKTV-n való sikeres részvétele kapcsán beszélgettünk.

–       Fanni, tudjuk, hogy nagy kedvenced az informatika. Arról viszont már kevesebb az információnk, hogy OKTV-n vettél részt az említett tantárgyból. Mesélj erről, légy szíves!

–       Talán úgy lesz teljes a kép, ha egy évet visszamegyünk az időben. Tavaly ugyanis jelentkeztem informatika OKTV-re, de nem értem el eredményt. Mivel valóban ez a kedvenc tantárgyam, úgy gondoltam, idén ismét megmérettetem magam. Meg akartam tudni, mennyit fejlődtem egy év alatt. Az első forduló 2019. novemberében volt, az MNÁMK-ban, majd a Bajai III. Béla Gimnáziumban került sor a második körre, 2020. februárjában. Az utolsó fordulónak az ELTE adott volna otthont, de ezt a járvány sajnos meghiúsította. Azt biztosan tudom, hogy az első 50 helyezett között vagyok, de a pontos végeredmény – az utolsó forduló hiányában – az első két eredmény százalékai alapján, egy speciális számítás segítségével dől el, és majd az oktatas.hu-n lesz olvasható.

–       Mennyiben befolyásolja a helyezés az egyetemi felvételt?

–       Az első harminc helyezett kap plusz pontot. Aki az első tízben végez, száz ponttal lesz gazdagabb. A tizedik és a huszadik hely között zárva ötven, míg a huszadik és harmincadik hely között huszonöt pont ját a résztvevőknek.

–       Reméljük a legjobbakat! Kanyarodjunk el a versenytől egy kicsit! Szerinted az informatika mennyire ?lányos? szak?

–       Ezt már sokan kérdezték tőlem. A számok azt mutatják, semennyire, hiszen fakton és emelt érettségin is egyedüli lányként vettem részt. Ennek ellenére azt gondolom, egyáltalán nem annyira fiús tárgy, mint azt a köztudat kezeli. Szerintem a legtöbb lány esélyt sem ad az informatikának, pedig biztos vagyok benne, hogy örömét lelné pl. egy videó megvágásában, de említhetnék más informatikai területet is.

–       Mikor alakult ki benned az informatika iránti szeretet?

–       Már általános iskolás koromban elsősorban a reál tantárgyak érdekeltek. Szerettem a matematikát, ugyanakkor az angolt is. Az informatika pedig kiskoromtól érdekel. Megtanultam programozni, videókat vágni. Szívesen foglalkoztam ilyesmivel szabadidőmben. Eleinte csak azért, mert szórakoztatott, de később hallgattam olyan podcastokat, amelyek után elkezdtem komolyabban beleásni magam az informatikába. Egy idő után azt vettem észre, hogy mindenki tőlem kérdez, én oldom meg az otthon informatikai problémákat.

–       Ilyen előélettel általában informatikai középiskolában tanulnak tovább a diákok. Te miért az MNÁMK-t választottad?

–       Meg akartam tanulni németül és ez sikerült is! Egyik barátnőm javasolta, hogy ide jelentkezzek, de bevallom, második helyen a Türr István Szakközépiskola informatika szakát jelöltem meg. Végül felvettek az MNÁMK nulladik évfolyamába, amit egyáltalán nem bántam meg! Nagyon örülök neki, hogy németből és már angolból is megvan a C1-es nyelvvizsgám! Ezt együtt nem tudtam volna máshol teljesíteni, csak itt, az MNÁMK-ban. A sok nyelv mellett maradt idő bőven az informatikára is. A két utolsó évben a fakt heti három plusz órája rengeteget jelentett. Összességében tehát jó döntés volt az MNÁMK.

–       Most érettségizel. A járvány közbeszólt, nem ballaghattatok, az utolsó heteket a digitális oktatás keretein belül töltöttétek. Hogy élted meg?

–       Társaimmal együtt nagyon sajnáltam, hogy így lett vége öt közös évünknek. Jó osztályközösségünk volt. Néha összezördültünk, de mindig kiálltunk egymásért. Nekem nagyon nehéz volt a nulladik, mert egyáltalán nem tudtam németül, és teljesen új közösségbe kerültem. Nem is voltak jók a jegyeim. Aztán kilencediktől sok barátom lett, és a tanulmányi eredményem is egyre jobb lett. Igazán szép emlékekkel távozom az MNÁMK-ból. Az biztos, hogy egy másik középiskolában nem kaptam volna ennyi tudást, nem szerezhettem volna ennyi tapasztalatot. Nagyon pozitívan lépek ki az intézmény kapuján. Ami pedig a digitális oktatást illeti. Az nem kérdés, hogy segítette az érettségire való felkészülésünket. Sok anyagot kaptunk a tanárainktól, akiket könnyebben el lehetett érni digitálisan, mint máskor. Ugyanakkor azt is megtapasztaltam, hogy ez a tanulási forma az önállóságunkat is ‘acélozta’. Amikor kisebb csoportokban volt óránk, könnyebben nyíltunk meg, talán jobban is figyeltünk, mint egy nagyobb létszámú virtuális közösségben.

–       Azt mondtad, jól felkészültetek az érettségire. Hogy érzed? Milyen lett?

–       Egyedül a töriről gondolom, hogy lehetett volna talán egy picivel jobb. A többi szerintem rendben lesz.

–       Hogyan tovább? Mi leszel, ha nagy leszel?

–       A Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztem, gazdasági informatika szakra. Nagyon bízom benne, hogy felvesznek! Eleinte kollégista leszek, aztán majd meglátjuk. Pénzügyekkel foglalkozó ember szeretnék lenni, közgazdász.

–       Nem hinném, hogy ezt bármilyen veszély fenyegeti. Hogyan jellemezné magát a leendő közgazdász? Melyek a legfontosabb tulajdonságaid?

–       Segítőkész vagyok. Szerintem elég jól oldok meg problémákat, sokaknak segítek matematikában, informatikában. Nyitott és elfogadó vagyok új dolgok és új emberek tekintetében is. Nincsenek előítéleteim. Megértően fordulok mindenki felé.

–       Mivel töltöd a szabadidődet, amikor éppen nem az informatika foglalkoztat?

–       Szeretek új dolgokat kipróbálni, új helyeken megjelenni, utazni ide-oda. Sok barátom van, velük szívesen ‘bandázom’. Fontos része az életemnek a sport. Konditerembe és pilatesre járok. Rendben tartom a szobámat, néha a konyhában is megfordulok. Igaz, a főzést és a házimunkát inkább Édesanyám végzi. Mindig megkérdezi, van-e tanulni valóm. Nagyon megértő. Ha tanulnom kell, nem vár segítséget.

Ő Rácz Fanni, az MNÁMK 12.c osztályos, most érettségizett tanulója. Sokoldalú és tehetséges, nyelveket beszél és informatika OKTV-résztvevő. Kedvenc étele a chilis bab, legszívesebben metált hallgat és modernsége miatt Tokiót tartja a világ legjobb városának. Az okos és egyben ravasz róka nála az állatok királya és az életet leginkább dobostortával édesíti. Mit lehet ehhez hozzáfűzni? Minden jót Fanni!

Fiedler Antal

 

További cikkek