hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Mesél a nagymama

MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > Mesél a nagymama

A 3.b osztályba jár Rákosi Lisa, akinek a nagymamáját, Hantos Zsuzsa nénit meghívtuk, hogy meséljen a gyerekkoráról. Mindenki kérdezhetett arról, amire kíváncsi volt.

Mindennapi élet

Levi: Milyen volt a napirendje?

Körülbelül az, mint nektek, de mégis más. Nektek nem kell olyan sokat segítenetek, mint nekünk. A házunkban nem volt fürdőszoba, a fúrt kútról hordtuk mosáshoz a vizet. A főzéshez az utcán lévő kútról, mert annak a kútnak a vizét, ami a kertünkben volt, nem lehetett meginni.

Dani: Volt-e vezetékes víz a házukban?

Nem, nagyon hosszú ideig nem volt, a házunk udvarában volt egy kerekes kút, abból hordtuk a vizet locsolásra. Inni nem lehetett. Nem volt vízöblítéses wc sem, udvaron volt egy pottyantós wc, oda jártunk.

Bandus: Honnan szerezték a vizet a mosáshoz?

Az ásott kútból. Eleinte még mosógép sem volt. Mosóteknőben mostak az asszonyok.

Bogi: Miből volt a házi szappan?

A használt zsírt, bőrt régi szalonnát elvittük a szappan készítőhöz, és ő főzte össze szappanná.

Deján: Miből építették a házakat?

Az én gyerekkoromban volt már tégla, de én egy vályogházban laktam. Ez sár és szalma keveréke, amit a napon kiszárítottak, és ebből építették a házakat. A tető pedig nádból készült.

Bella: Milyen házimunkát kellett végeznie gyerekkorában?

Mindent. 😊 A mi konyhánk akkora volt, mint ez a tanterem. A padlót minden hétvégén fel kellett mosnom, vizet hordani, vasalni, krumplit pucolni… A fiúk az apukájuknak, nagyapjuknak segítettek, pl fát vágni.

Dani: Mit ettek leggyakrabban?

Évszakfüggő. Nagy kertünk volt, sok mindent megtermeltünk. Nem voltunk gazdag család, és a legolcsóbb étel a krumplipaprikás volt. Lecsót is sokat ettünk, mert a paprikát és a paradicsomot megtermeltük. Főzelékeket tükörtojással vagy egy kis darab hússal. A nagymamám sokat sütött; fánkot, keltkalácsot…

Bogi: Milyen háziállataik voltak otthon?

Kezdetben baromfi: tyúk, kacsa, kutya, macska. Ló nem volt, mert városban laktunk.

Martin: Milyen játékokkal játszottak?

A húgommal babáztunk, de nem volt 15 Barbie babánk. Egy szép öltöztetős babánk volt, néhány baba volt még, azok egészen egyszerűek voltak. Sokat kártyáztunk, marokkóztunk, sakkoztunk, Ki nevet a végén? -t játszottunk. Tv nem volt, 14 éves voltam, amikor apukám meglepett bennünket egy tévével. Egymást szórakoztattuk. Ping-pongoztunk, a barátokkal találóskérdéseket tettünk fel, szép gyermekkorunk volt. Sok barátunk volt, ők is gyakran eljöttek hozzánk játszani.

Bence: Utaztak – e messzi helyekre? Ha igen, hová?

Külföldre nem utaztunk. A gyerekkoromban 3 évenként egyszer lehetett külföldre utazni, de ezt anyagilag sem engedhettük meg magunkat. Kétszer voltunk Bécsben, apukám nagybátyjánál. 3. osztályos gimnazista voltam, amikor először voltam külföldön, Bulgáriában.

Iskola

Hanna: Milyen volt az iskolában a napirend?

Nem sokban különbözött a tietektől. Minden óra után volt 10 perc szünet, A 2. óra után volt a tízórai szünet. Az általános iskolában általában napi 5 óránk volt. Kevés volt az iskolaépület, ezért néhány osztály délelőtt járhatott iskolába, mások pedig délután. Nekünk sajnos délután kellett. Télen sötét volt már, mire hazaértem. Szombaton is volt tanítás.

Marcell: Milyen tantárgyaik voltak?

Szinte ugyanaz, mint nektek: olvasás, írás, számtan, ének rajz, torna – alsó tagozatban. 3. osztálytól vezették be a környezetismeretet.

Noé: Milyen büntetések volt otthon és az iskolában?

Otthon több feladatot kaptunk, több házimunkát  kellett végeznünk, ha rosszak voltunk. Ha rossz jegyet kaptam, még többet kellett gyakorolnom. Az iskolában nagyobb büntetések voltak. Volt, hogy kulccsal is megdobta a tanár a rossz gyerekeket vagy kukoricára kellett térdeltünk, illetve körmöst kaptunk. Az én szüleim nem okoztak nekünk fájdalmat.

Zsombi: Milyen messze lakott az iskolától?

Az általános iskolától elég messze. Nem volt autó. Körülbelül 5 autó volt a városban, az orvosnak, ügyvédnek… Mi mindenhova kerékpárral jártunk. Nem volt nagy forgalom. A szüleink el mertek bennünket engedni.

Öltözködés

Réka: Milyen ruhákban jártak?

Az iskolában kötelező volt az iskolaköpeny. Ez mindent eltakart. Nem volt baj, ha a ruha egy kicsit foltos vagy kopott volt. Az egyik osztálytársam nagyon gazdag volt, és neki Bécsből hoztak iskolaköpenyt; olyant, ami nylonból volt, de azt sem vehette fel. Nem volt a boltokban sem akkora ruha választék.

Réka: Milyen volt az ünnepi viseletük?

Olyan, mint nektek. Sötét szoknya, fehér blúz. Úttörő mozgalom volt, piros nyakkendőt hordtak az úttörők – a felsősök. Az alsósok, a kisdobosok nyakkendője kék volt. Ezt hordtuk iskolai ünnepélyeken.

Baja, 2023. 06. 08.

További cikkek