hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Mi is vitába szállunk! – 2010 óta a Vitázik a világ ifjúsága projektben

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Mi is vitába szállunk! – 2010 óta a Vitázik a világ ifjúsága projektben

Iskolánk a 2010/11-es tanév óta vesz részt a Vitázik a világ ifjúsága elnevezésű projektben, melynek keretében a diákok megtanulják nézeteiket német nyelven kifejteni és álláspontjaikat meggyőzően képviselni. Dr. Major Hajnalka és Péter Szandra tanárnők vezetésével folyik a munka.

Ebben a tanévben is rendszeresen találkoznak a vitaszakkör résztvevői délutánonként. Itt megtanulják a vitázás fortélyait, technikáját. Az ismert mondás itt is igaz, miszerint ‘gyakorlat teszi a mestert’. Minél többet gyakorol az ember, annál rutinosabb vitázó lesz. A legfontosabb, amit a pedagógusok szem előtt tartanak, hogy a vitázás mindenkinek örömet okozzon.

Péter Szandra
némettanár

Az első ‘Jugend debattiert’-om

Amikor először hallottam erről a szakkörről, nem hittem volna, hogy én valaha is részt fogok rajta venni. Azt gondoltam, hogy én leszek az utolsó, aki erre jelentkezni fog. De nagyon örülök, hogy tévedtem, és annak is, hogy kíváncsi természetem van, mert ennek köszönhetem, hogy csodálatos délutánban volt részem.

Az elején kicsit izgultam, mert a legfiatalabbak között voltam, és egy kicsit tartottam a nagyobbaktól, meg attól is, hogy vajon meg fogok-e tudni szólalni németül.

Körülbelül az óra felénél jártunk, amikor arra eszméltem fel, hogy már három ajándékot nyertem a BINGO-játékon, tudom mindenkinek a nevét, és együtt vidáman, felszabadultan, érvelünk németül.

Nagyon köszönöm a tanároknak, akik lehetővé tették, hogy felsőbb évesekkel, játékos feladatokkal részt vehessek egy ilyen sokszínű szakkörön, és így már most ízelítőt kaphatok, hogy majd milyen lesz Literaturon érvelni egy adott témában. És ki tudja?! Lehet, hogy úgy hozza a sors, hogy politikus leszek?!

Gida Csoboka (9.A)

A kilencedik osztályban hallottam először a ‘Vitázik a világ ifjúsága’ (Jugend debattiert international) nevű versenyről, de ekkor még nem merült fel bennem, hogy jelentkezem. Azóta egy ismerősöm is mesélt róla, és ajánlotta, hogy próbáljam ki magam benne.

Ezt követően a tizedik évfolyam elején német irodalom órán azt a feladatot kaptuk, hogy vitázzunk egymással. Ez annyira jól sikerült, és tetszett is, hogy megerősödött bennem a gondolat, hogy jelentkezni fogok a versenyre.

Az első találkozás a csoporttal nagyon érdekes volt. Megismerkedtünk egymással és játékos feladatokat oldottunk meg. Összességében pozitív élmény volt számomra az első délután. Hiszem, hogy az év folyamán nyelvtudásomat és érveléstechnikámat jelentősen fejleszteni tudom, és ez a jövőben is nagyon előnyös lesz számomra.

Gabriella Rávai (10.B)

 

Vitázik a világ ifjúsága az interneten:

Weboldal: www.jugend-debattiert.eu

Sajtófotók és aktuális sajtóanyagok: www.jugend-debattiert.eu/Presse

Információk magyarul:

https://www.jugend-debattiert.eu/projektlaender/ungarn-magyarorszag/magyar

Facebook: www.facebook.com/JugendDebattiertInternational

YouTube: www.youtube.com/JugendDebattiertInt

További cikkek