hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

MNÁMK-s diáklány Jd-alumnaként úton

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > MNÁMK-s diáklány Jd-alumnaként úton

2021. december 16-án lehetőségem nyílt a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumban Jugend debattiert workshopot tartani egy több mint 20 fős csoportnak a tavalyi országos győztessel, He Yiyanggal. A 2×90 perces tréningen belül különböző játékok után bemutattuk a verseny felépítését, menetét és szabályait, majd a végén egy vitát is rendeztünk arról, hogy a magyar iskolákban kötelező tanóra legyen-e a politika.

 
Két évvel ezelőtt még én is azon diákok csapatát erősítettem, akik a versenyre készültek, ma már én segítek nekik a felkészülésben. Számomra a Jugend debattiert rengeteget jelent, és szeretném, hogy sok más diákhoz is eljusson a vitaverseny híre és hangulata. Ezért is döntöttem úgy 2020 szeptemberében, hogy a következő évtől tagja leszek annak a lelkes társaságnak, akik különböző tréningek keretein belül próbálják egyre több diáknak a vitázás világát bemutatni. Ennek a csoportnak már 1,5 éve vagyok a tagja, és ez alatt az idő alatt nemcsak nagyszerű embereket ismerhettem meg, akikkel szuper élményekben volt részem, hanem rengeteget tanulhattam is. Szeptember elején például egy osztálytársammal, Schoblocher Dáviddal (12.A, a tavalyi évben az ország 2. legjobb vitázója) egy alumni-hétvégén vehettünk részt, ahol kommunikációs tréningek és előadások voltak, sárkányhajóztunk, esténként pedig felfedeztünk a Duna-part adta lehetőségeket.  


A zsűrizés világa is megnyílt számomra, és ennek köszönhetően mára már máshogy figyelek meg egy vitát, mást tartok fontosnak, mint versenyzésem során. 

A workshopon számos kedves és szorgalmas diákkal találkozhattam, akikkel – remélem – a verseny későbbi fordulóin is találkozhatok, és zsűriként visszajelzést adhatok nekik. 

Jövő héten a mi iskolánkban kerül megrendezésre a workshop, ahol, remélem, sokatokkal találkozhatok! 

Kállai Zsófia

12.A

(Fotók: Taxner Tünde, Kállai Zsófia)

További cikkek