hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Modern épületben az MNÁMK Debreceni Német Iskolája

MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > Modern épületben az MNÁMK Debreceni Német Iskolája

Új tagintézménnyel bővül a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja: a Debreceni Német Általános Iskolába a 2022-23-as tanévtől kezdve járhatnak a német nyelv és kultúra iránt érdeklődő tanulók. A modern berendezéssel, eszközökkel felszerelt épületet 2022. augusztus 26-án adta Papp László, Debrecen polgármestere és Kósa Lajos, a térség országgyűlési képviselője az MNÁMK képviseletében megjelent Egri Miklós kuratóriumi elnöknek, Szauter Terézia, főigazgatónak, Peter Stübler igazgatónak és Nadine Steenfadt tagintézmény vezetőnek. A Debrecen vénkerti városrészében található tanintézmény egy korábbi iskolaépület felújításával jött létre az állam majdnem 1 milliárd forintos hozzájárulásával. Az épület átadását követően nyolc első osztályos magyar gyermekkel indulhat a tanítás, akikhez a tanév során további, német anyanyelvű tanulók csatlakoznak. Az osztálylétszámok felfuttatása a 2023/24-es tanévtől várható. Az iskolában alsó tagozatosokat (1-4. osztály) tanítanak.

Papp László, a város polgármestere rámutatott: a gazdaságfejlesztés több más területtel, így az oktatásfejlesztéssel is összefügg, és a kettőnek lépést kell tartania egymással. Mivel előbbi nemzetközi alapokra épül, hiszen sok multicég érkezik Debrecenbe, az oktatás is efféle megoldást kíván. A BMW és más, Debrecent választó német cégek munkavállalóinak újabb igényét képesek így kiszolgálni.

Kósa Lajos, Debrecen országgyűlési képviselője szerint örömteli, hogy a hazánkat érintő német beruházásokkal egyre több német munkavállaló érkezik Magyarországra. A város gazdasági fejlődése szükségessé tette német iskola létrehozását, hiszen a betelepülő német menedzsment első kérdése az szokott lenni, hogy van-e a városban olyan iskola, ahova a gyerekeik járhatnak.  

Egri Miklós, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: az iskolában nemcsak a német nyelvet, hanem a kulturális hátteret is biztosítják. Van ebben gyakorlatuk, hiszen országosan – több városban – összesen 1200 óvodás, általános és középiskolás német nyelvű oktatásáról gondoskodnak.

Peter Stübler, az MNÁMK Német Iskola igazgatója arról beszélt, hogy céljuk a történelmi távlatú német-magyar együttműködés erősítése, a német munkavállalók oktatási igényeinek kiszolgálása, és egyáltalán, a személyes kapcsolatok elősegítése német és magyar emberek között. Kiemelte, hogy az új iskola nem elszigetelten, hanem Debrecen oktatási és kulturális életébe beágyazódva, a német és a magyar kultúra találkozóhelyeként („Begegnungsschule”) szeretne működni.

A német rendszerű oktatási intézményben alapvetően német nyelven folyik majd az oktatás. A gyerekek német bizonyítványt kapnak egy-egy osztály elvégzése után. Az iskolába felvett diákoknak nem kell majd tandíjat fizetni. Az MNÁMK Debreceni Német Általános Iskolájában augusztus 27-én köszöntik tanévnyitó keretében az első(s) diákokat, akik német és magyar tanítóik irányításával elkezdik az ismerkedést a német nyelvvel, valamint a betűk és a számok világával. Az intézmény hivatalos megnyitó ünnepségére október végén kerül sor.

Szöveg és képek:

www.civishir.hu

www.dehir.hu