hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Nagykorú lett a Pályaválasztási Börze

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Nagykorú lett a Pályaválasztási Börze

Az MNÁMK értékes hagyománya, hogy az aktuális tanév során egy alkalommal a már végzett diákok visszajönnek és megosztják tapasztalataikat a jelenlegi tanulókkal. Ez a „Frankelos” és MNÁMK-s Pályaválasztási Börze, melyre 2022. december 3-án került sor, méghozzá 18. alkalommal.

A rendezvényt a Frankelos és MNÁMK-s Baráti Kör pedagógusai – Révainé Schőn Teréz és Földi Bernadett – szervezték, az ötletgazda Szauter Terézia és a Baráti Kör támogatásával. A beszélgetéseken a különböző területeken dolgozók mindennapjai, a pályaválasztás és pályamódosítás kérdései, valamint gyakorlati kérdések (külföldi tanulás és munkavállalás, egyetemi lakhatás stb.) is szóba kerültek. Volt diákjaink meséltek, a mostaniak pedig kérdeztek. Kötetlenül, baráti hangulatban, de nagyon komolyan és hitelesen.

Személyesen tartott előadást turizmus és vendéglátás egyetemi szakot végzett, immár fiatal édesanya, régész diplomával rendelkező muzeológus, marketing- és projektmenedzser, orvos, gyógypedagógus. Érkeztek jelenlegi egyetemisták és meséltek azokról a szakokról, amelyeket hallgatnak: pszichológia, gyógypedagógia, állam- és jogtudomány, villamosmérnök, nemzetiségi tanító, fogorvos, nemzetközi tanulmányok, ipari termék- és formatervező mérnök, programtervező informatikus és molekuláris bionikai mérnök. 

Teams felületen, online jelentkezett be végzett történész-szakfordító, gépészmérnök- dániai közgazdász- és turizmus-vendéglátás hallgató. A technika ezen vívmányának köszönhetően a távoli New Yorkból is csatlakozott egy volt diákunk, aki az Au Pair program részleteiről tájékoztatta az érdeklődőket.

A szervezők nap végén jó szívvel állapíthatták meg, hogy a foglalkozás ismét elérte célját. Jöhet a tizenkilencedik.

Koppány Szabolcs így vélekedett a börzéről:

A december 3-án az MNÁMK-ban megrendeztetett 18. pályaorientációs börze sok kérdésemre adott választ. Reggel 8 és 11 óra között volt alkalma minden 11. És 12. évfolyamos diáknak -így személyemnek is- beülni és meghallgatni jelenleg egyetemen tanuló vagy már dolgozó volt frankelos diákokat.

A legelső órában 8:00-8:45-ig osztálytársaimmal egy osztályfőnöki óra keretében kaptunk általános információt az elkövetkezendő eseményekkel kapcsolatosan. Előre leadott jelentkezéssel lehetett az előadásokat meghallgatni. Mivel a humán tárgyak állnak közelebb a szívemhez, így én egy jogi és régészeti előadásra írtam fel a nevemet.

A legelső szak bemutatása 9:00 órakor kezdődött, ahol Eigner Luca, Genál Alexandra és Barth Botond adott nekünk betekintést három különböző egyetem (ELTE, PTE, SZTE) jogi karának/szakának működéséről, hasonlóságairól vagy éppen különbségeiről, így az előadást hallgató diák konklúzióra juthatott, mely egyetem tanítási módszerei felelhetnek meg neki leginkább. A monológ végén a hallgatóság feltehette a bemutató közben megfogalmazódott kérdéseit, amely által keletkezett kíváncsiságra az előadók bőszavúan válaszoltak. Így fejeződött be az előadás 9:45 körül, majd negyedóra múlva a második kezdődött meg.

10 órakor ültem be másodmagammal Sághegyi Csaba régész független beszélgetésként meghirdetett bemutatójára. Az előadás egy kötetlen társalgásként zajlott le, amin Csaba elmesélte útját, miként jutott az MNÁMK padjából az ELTE régészeti szakon át, vezető régészi munkáig. Szóba kerültek, mint egyetemi, mint munkafolyamati nehézségek és vidámságok, mindemellett betekintést nyerhettünk a régészet nehéz világába is.

A két előadás után lehetősége volt még a diákseregnek fakultatívan választható előadásokra beülni, aminek a lehetőségével sajnos már nem tudtam élni. Ettől függetlenül véleményem szerint egy olyan szombat délelőtti előadást élhettek át az iskola végzős, és a végzős év előtt lévő diákok, amely az eddig felmerült kérdésekre biztos választ tudtak nyújtani a pályaválasztással kapcsolatban.”

Schwarcz Korinna 12.b: „A szombati pályaválasztási börze számomra hasznos volt, és szerencsére megtaláltam az érdeklődési körömnek megfelelő előadókat is. A hallottak nagyban befolyásoltak és hozzátettek a jövőképemhez. Az előadók kedvesek és közvetlenek voltak, minden kérdésemre választ kaptam tőlük. Összességében jól éreztem magam és hasznos információkkal gazdagodtam.”

Bencses Dóra:

„Már végzős diákként is szuper ötletnek tartottam, hogy lehetőségünk volt egyetemistákat, esetleg a szakmában már dolgozókat is meghallgatni a saját tapasztalataikról. Sajnos orvosi területről nem érkeztek abban az évben, amikor érettségi előtt álltam, ezért idén mindenképp részt szerettem volna venni és pár személyes élménnyel, tapasztalattal segíteni a most érettségizőket. Úgy gondolom, nagyon jó hangulatban telt a szombat délelőttünk, remélem, hogy a diákok is hasznosnak tartották. Ezúton is sok sikert szeretnék kívánni Nekik!”

Genál Alexandra:

„Nekem a mai nap pozitív csalódás volt! Nagyon örültem, hogy azt láttam tényleg érdekli a “fiatalokat” a jog és nagyon releváns kérdéseket tettek fel, valamint végig figyelemmel kísérték a beszélgetést 🙂 Nagyon bízom benne, hogy tudtunk átadni nekik valamit és ha eddig nem is, de most megjött a kedvük ahhoz, hogy a jogra jöjjenek. 🙂

Bognár Alexandra:

„Nagyon jól éreztem magam a szombati délelőtt. Jó volt ismét ismerős helyre és arcok közé visszamenni. A beszélgetések során is jól éreztem magam.”

 

Fiedler Antal

További cikkek