hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„Nagyon tetszik minden!”

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > „Nagyon tetszik minden!”

Beszélgetés Claudia Rehm-mel, az MNÁMK új német tanárával

Ahogyan az az iskola indulójában is szerepel, Baján, az MNÁMK-ban a „német nyelv az úr”. Ehhez nagy segítséget jelentenek azok a pedagógusok, aki Németországból érkezve biztosítják az autentikus nyelvi környezetet az itt tanuló diákok számára. Egyikük Claudia Rehm, aki szeptemberben kezdte meg a munkát az intézményben. Vele beszélgettem és először arra kértem, mondjon néhány mondatot magáról!

 • Claudia Rehm vagyok, 30 éves. A Stuttgarttól délre fekvő Rottweil városából érkeztem Bajára. Angol-történelem szakos tanár vagyok, de itt német nyelvű kommunikációt is tanítok. Öt évvel ezelőtt végeztem Stuttgartban az egyetemen. Egyetemi tanulmányaim során és utána rövid ideig dolgoztam az Egyesült Államokban is.

Claudia Rehm

 • Stuttgart, Egyesült Államok, Rottweil, Baja. Nem egy megszokott sorminta, főleg a végén a mi kisvárosunkkal. Mi hozott ide?
 • Nagyon szerettem volna tapasztalatokat szerezni arról, hogy milyen külföldön dolgozni, élni. Nyitott voltam minden ország felé, amikor megkaptam a bajai ajánlatot. Őszintén szólva meg kellett néznem a térképen, hol található Baja, mert korábban nem hallottam erről a városról. Megláttam benne a keresett lehetőséget, úgyhogy belevágtam.
 • Azt mondják, bátraké a szerencse. Milyenek az első benyomásaid a városról, az intézményről?
 • Teljesen pozitívak minden tekintetben. Nagyon tetszik, hogy Baja a Duna és a Sugovica által övezett területen helyezkedik el. Annak is örülök, hogy szinte mindenhol lehet biztonságosan kerékpározni, mert szeretem két keréken felfedezni a környezetemet. Elhoztam magammal a saját kerékpáromat. Az időjárás rendkívül barátságos, ahogy az itteni fogadtatás is. Szép az intézmény, jól felszerelt, modern és a kollégák is aranyosak, segítőkészek. Szerencsére nem lakom messze, gyalog két-három perc alatt az iskolában vagyok. Nagyon tetszik minden!
 • Milyen tervekkel érkeztél hozzánk?
 • Elhatároztam, hogy megtanulok magyarul. Néhány szót már tudok, de nem könnyű a magyar nyelv, úgyhogy ez egy időigényes projekt lesz. Fontosnak tartom, hogy jó kapcsolatot alakítsak ki a diákokkal és a kollégákkal egyaránt. Az első hetek tapasztalatai alapján azt mondhatom, ezzel nem lesz gond.
 • Rögtön osztályfőnök lettél a 9.b-ben. Új város, új iskola, új osztály. Minden és mindenki új. Nem egy könnyű helyzet.
 • Társosztályfőnök vagyok, Nagy Tündével közösen vezetjük a 9.b-t. Tünde nagyon sokat segít, hálás vagyok neki ezért. De ahogy már az előbb is említettem, a többi kollégámra is számíthatok. Az osztályban tanuló diákok nagyon kedvesek, de a többiekkel sincs semmi gond. Motiváltak, szerintem jól tudunk majd együtt dolgozni. Arra törekszem, hogy minél jobban megismerjem a tanítványaimat. Összességében tényleg nem könnyű ez a helyzet, de jól érzem magam és bízom benne, hogy ez az idő múlásával – egyelőre három évig szól a szerződésem, ami meghosszabbítható – csak jobb lesz!
 • A sok újdonság mellett az év eleje is rengeteg teendőt ad, ha jól gondolom. Van azért időd egy kis kikapcsolódásra?
 • Igen, van. Olyankor sportolok: futok, kerékpározom, aerobikozom a kolléganőimmel. Szívesen sétálok a természetben. Baja és környéke nagyon szép, lesz mit felfedeznem.
 • Köszönöm szépen a beszélgetést! Kellemes itt-tartózkodást és eredményes munkát kívánok!

Fiedler Antal

További cikkek