hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Német nemzetiségi olvasótábor

MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > Német nemzetiségi olvasótábor

Német nemzetiségi olvasótáborunkat Balatonfenyvesen a Bács-Kiskun Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítvány Balatonfenyvesi Táborában tartottuk meg. Az olvasótáborunkban 37 fő vett részt. A tanulók iskolánk 3-4. osztályos gyerekekei voltak. A programok megvalósításában három német nemzetiségi pedagógus működött közre: Hágendorn Andrea, Hajós Enikő és Nagyné Kiss Valéria.

 

Céljainkat és feladatainkat számos program keretében sikerült időben és tartalmukat tekintve is jól megvalósítani. A bemutatkozó esten az egy-egy szobához tartozó csoportok játékos műsort adtak elő, amelyet az otthonról hozott, ill. az iskolában népismeret órákon tanult német-magyar szokások felhasználásával színesítettek. Megrajzolták a szobaajtóra kihelyezett önállóan tervezett ‘szobacímerüket’.

A tanulókat három csoportba osztottuk, a foglalkozásokat ennek a három csoportnak a három kísérő nevelő tartotta délelőttönként. Így minden nap három csoportos foglalkozáson vettek részt a gyerekek. A foglalkozásokon a német nemzetiség szokásairól, kultúrájáról hallhattak. Megismerkedtek a tanulók a német nemzetiségi népviselettel és az esküvői öltözettel. Ennek keretében babát készítettünk, öltöztettünk. A sváb hagyományoknak megfelelő lakodalmi szokásokba dominó, puzzle és pantomim segítségével pillanthattak be. A sváb konyha hagyományait sajátíthatták el egy másik foglalkozás keretében. Megismerték a gyerekek, hogy milyen alapanyagokból mely napokon milyen ételeket készítettek őseink. A nemcsak egyszerű, de ízletes nyomófánkot elkészítettük és jóízűen elfogyasztottuk, valamint megkóstoltuk a cukros, ill. édes túrós kenyeret. A harmadik csoportban német nemzetiségi táncoktatás folyt. Táncoltunk polkát, susztertáncot, és a keringővel is megpróbálkoztunk.  Ezen tevékenységek közben elsajátították, gyakorolták a tanulók a szükséges szakszavakat is nemzetiségi nyelven.

Ebéd után, a csendes pihenő alatt a gyerekek egy része nagy kedvvel és elmélyülten fogalmazta meg az előző nap eseményeit. Naponta beszámolót készítettek élményeikről, amelyekben az újonnan elsajátított német szavak is megjelentek. Délutánonként vidám közös programokat szerveztünk, amelyek közül a daltanítást, gyöngyfűzést, csuhé készítést emelem ki. Az esti foglalkozások során német népi gyermekjátékokat, gyermekdalokat, mondókákat és kiszámolókat is tanítottunk a gyerekeknek. Ezek is elnyerték a tanulók tetszését.

Az idén nyáron meleg idő fogadott bennünket a Balaton partján, így minden nap lehetőségünk volt a fürdőzésre, közben nagyon élveztük a vízi játékokat, a vízi olimpiát. Kirándulásaink során előtérbe helyeztük a német nyelvű kiírások tanulmányozását, értelmezését. Nagy élményt jelentett a gyerekek számára a különböző közlekedési eszközökön való utazás, utaztunk busszal, vonattal, kisvonattal és komppal is. Két kirándulásra is nyílt lehetőségünk. Keszthelyen megtekintettük a Festetics kastélyt, egy múzeumpedagógiai foglalkozás keretében, melynek címe: a ‘Mesék a kastélyról’. A gyerekek nagyon élvezték ezt az interaktív foglalkozást. Ezen kívül bejártuk még a Hintómúzeumot, a Vadászati Múzeumot és a Modellvasút Kiállítást. Egy másik alkalommal Tihanyba utaztunk el, ahol a Magyar Királyok Panoptikumát, a Kalózmúzeumot és az Indián Múzeumot néztük meg. Mindkét kirándulásról a gyerekek plakátokat készítettek csoportokban, és egy-egy rövid prezentációt tartottak ezzel kapcsolatosan.

Táborunkat immár hagyományainkhoz híven zárópartival fejeztük be, ahol kihirdettük az eredményeket, kiosztottuk az ajándékokat, énekeltünk, táncoltunk és pizzáztunk. Ezen az estén újra felelevenítettük a tábor legemlékezetesebb pillanatait, meghallgattuk egymás élménybeszámolóját. A gyerekek reflexiójából egyértelmű visszajelzést kaptunk, hogy jól érezték magukat a táborban, sokat tanultak a szórakozás mellett, rengeteg élménnyel mentek haza és jövőre is részt szeretnének venni.

A táborozáshoz szükséges anyagi fedezetet egy sikeres pályázat biztosította.

További cikkek