hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Németországban a tánccsoport

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Németországban a tánccsoport

Tobias Meyer hasslochi polgármester meghívására az MNÁMK diákjai 2023 májusában felejthetetlen napokat töltöttek a település búcsúja keretében megszervezett bornapokon. A bajai gimnazisták hagyományos magyarországi német táncokat adtak elő a rendezvényen, kipróbálhatták nyelvtudásukat a gyakorlatban, találkoztak a környéken élő dunamenti németekkel és megcsodálhattak a Rajna-vidék-Pfalz tartomány néhány nevezetességét is. Három MNÁMK-s táncos az élményeit is megfogalmazta:    

Óriási öröm töltött el, amikor kiderült, hogy lehetőségünk van kiutazni egy hosszú hétvégére Németországba, Hasslochba. Az utazást nagyon sok próba előzte meg, rengeteg gyakorlás és az ezzel együtt járó fáradság, de mind ezeket leküzdve egyszer csak, elérkezett a pillanat, amikoris megállt az iskola előtt egy kisbusz. Ekkor már tudtuk, hogy ez a mi buszunk, hiszen még egy kis utánfutót is húzott maga mögött, hogy legyen helye a sok táncos ruhának, cipőnek és a söprűknek a söprűstánchoz. Az út körülbelül 15 órán át tartott, amit beszélgetéssel, nevetéssel, kártyázással és zenehallgatással töltöttünk. Az érkezést követően a másnapot egy gyors próbával és ,,színpad bejárással” kezdtünk, ezután a helyi Holiday parkban töltöttük a napot. A hétvége csúcspontja a vasárnap volt. Ezt a napot is próbával indítottunk, majd neki álltunk készülődni a délutáni fellépésre. Minden lány hajából gyönyörű szép fonatok és kontyok készültek, melyek az én személyes kedvenceim voltak. Mikor készen lettünk az öltözködéssel és egy csapatként kivonultuk a közönség elé, boldogságot éreztem egy kis izgatottsággal vegyítve. Tánc közben mosolyogtunk, jó kedvűek voltunk, és tudva, hogy nagyon sokat készültünk erre a fellépésre, látva a nézők mosolyát, a legjobb érzés fogott el. A tapsözön után egy kis közös táncra is sor került, ahol a helyi „Newelhaube” néptánccsoport egy új táncot tanított nekünk, majd ezt követően mi is taníthattunk a közönségnek egypár lépést a magyarországi németek táncaiból, melyeket a koreográfiánkban is táncoltunk. Nagyon szép élményekkel indultunk útnak hétfő hajnalban hazafelé. Kicsit szomorúak voltunk, mert még szívesen maradtunk volna. Rengeteg felemelő pillanatot éltünk meg együtt, melyeket a hasslochi polgármesterúrnak Tobias Meyernek és Szauter Terézia főigazgató asszonynak köszönhetünk. Ezen kívül külön köszönetet szeretnék mondani Melcher Zsanettnak (Zsani néninek) és Emmert Józsefnek (Józsi bácsinak), akik felkészítettek minket, úgy, hogy táncunkkal külföldön is megálljuk a helyünket! Reméljük, hogy még sok ilyen lehetőségünk lesz, hiszen egy csoport diákból ilyenkor lesz igazi csapat, ahogy Szauter tanárnő mondaná FFFF (fantasztikusan flexibilis és fegyelmezett „Frankelosok”)! (Kapitány Klarissza, 9B)

Sok szép estét töltött együtt az MNÁMK tánccsoportja a hasslochi kirándulás alkalmából. Nagyon örült mindenki, hogy közösen tölthetjük ezt az időt. Minden este kimentünk a fesztiválra, ami közvetlen a tűzoltó laktanyában levő szállásunk mellett volt. Különféle koncerteken táncoltunk és énekeltünk az első sorban. Volt néhány általunk ismert dal is, amelyeket a tömeggel együtt énekeltünk, amíg csak a hangunk bírta. Jó volt ránézni a csapatra, mindenkinek nagyon jó kedve volt. Minden este étel és ital jegyeket kaptunk és jó sok Currywurst-ot ettünk. Tanáraink féltek is, hogy Currywurst-mérgezést kapunk. A kiszolgálók nagyon kedvesek voltak, jókat lehetett velük beszélgetni. Nagyon jó társaság lettünk és még közelebb kerültünk most egymáshoz. (Gallai Réka, 9B.)

Németországi utunk 3. napján, a fellépés után, maradt még egy kis szabadidőnk. A polgármester úr nagyon kedves asszisztense, Stehr asszony szervezett nekünk egy kis kirándulást a közeli hambachi kastélyba. Így a történelem órákon tanult dolgokat saját szemmel is láthattuk. Itt rendezték meg 1832-ben a „hambachi ünnepet”, amely igen fontos szerepet játszott Németország múltjában, majd a későbbi egységes és demokratikus Németország létrejöttében. A XIX. században itt demonstráltak az egyetemisták, professzorok és polgárok a német nemzetállamért és a polgári jogok eléréséért. A helynek a jelentőségét megtapasztalni, nekünk fiataloknak nagy élmény volt. Nagyon tetszett, hogy az erdőn át egy kisebb séta után, egy történelmi helyen, csodás panoráma mellett egy fontos történelmi eseményről hallhattunk. Ez a kirándulás a „rendkívüli” történelemórával egybekötve nagyon nagy élmény volt nekem, és nagyon hálás vagyok, hogy ezen részt vehettem. Szerencsésnek érzem magam, hogy a tánccsoporttal ilyen programokon tudok részt venni. Remélem ezek az élmények kis csoportunkat erősítik, mint ahogyan a hambachi ünnep sok évszázaddal ezelőtt a német népet összetartásra motiválta. (Prekop-Tímár Anna, 10A)

A bajai MNÁMK ifjúsági tánccsoportja

További cikkek