hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„Nina Hagen” Türingiában

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > „Nina Hagen” Türingiában

Az MNÁMK kórusa, néptánccsoportja és kollégiumi zenekara Németországban vendégszerepelt a krölpai kórus meghívásának eleget téve. A német Vocalitas Krölpa (Türingia tartomány) kórushoz több mint 20 éves kórusbarátság fűzi a bajai német iskolát. A két évtized során kölcsönös látogatások és színvonalas fellépések, közös éneklések jellemezték a kórusok együttműködését.

2019. május 2.-6.- ig MNÁMK-s diákok élvezték a német felnőtt kórus vendégszeretetét. Berndt Winter, a kórus vezetője, és Jonas Chudasch, kórustag, Krölpa polgármestere nagyszabású fellépést szervezett a bajai vendégeknek a település művelődési központjában, a Pinsberghalle-ban.

A program első felében a Vocalitas kórus adott elő kórusműveket, a vendégek tiszteletére többek között Brahms 5. magyar táncát, valamint egy-egy kórustag zongora, ill. klarinét tudását is megcsillogtatta.

Az MNÁMK-s diákcsoport rendkívül színes programjában helyet kaptak a népdalok, a klasszikus kórusművek, musical darabok, német, ill. magyar néptánc, valamint a kollégium zenekarának műsora. Felkészítő tanárok: Kovács Andrásné, Melcher Zsanett, Emmert József és Illés Zoltán.

A közönség nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel fogadta a műsort, és a nézők elismeréssel nyilatkoztak a bajai intézményben folyó művészeti és hagyományőrző tevékenységről, valamint a népi kultúra iránt is megnyilvánuló lelkesedésről, ami a fiatalok produkcióiból sugárzott. Legnagyobb sikert a zenekar aratta, mégpedig Nina Hagen, a német punk-királynő még NDK-s korszakából származó dalával: ‘Du hast den Farbfilm vergessen?’ (Otthon hagytad a színes filmet?).

Szerencsére ez utóbbi ‘baleset’ manapság már nem történik meg, így az MNÁMK-sok rengeteg színes fényképpel és élménnyel tértek haza németországi útjukról. A virtuális fotó- és emlékalbumba bekerül a látogatás a hidegháborús Németország türingiai-bajor határán fekvő kettéosztott faluban (Mödlareuth), amit Kis-Berlinként emlegetnek. A bayreuthi városnézés is emlékezetes marad, melynek során Richard Wagner városában kipróbálhatták a Liszt Ferenc által megszólaltatott zongorát, majd az utcán összefutottak egy volt MNÁMK-s diákkal, aki Bayreuthban jár egyetemre. Nem felejtik a ‘fantasztikusan fagyálló Frankelosok’ a pössnecki sétát hóesésben, de a másnapi ragyogó napsütést se az erdei túra során.

Szauter Terézia főigazgató reményét fejezte ki, hogy az évtizedekre visszatekintő barátság továbbra is fennmarad, és ékesen bizonyítja a zene és a tánc, valamint a közös német nyelv barátságteremtő szerepét.

(Fotók: Szauter Terézia, Emmert József, Mario Elsner-Havo)

További képek

További cikkek