hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Nyári munkán vettek részt Németországban

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Nyári munkán vettek részt Németországban

Három MNÁMK-s diák a Mannheimtől 30 km-re délnyugatra található gyönyörű település, Hassloch Holiday Parkjában dolgozott június végétől szinte a tanévkezdésig. Hassloch Rajna-vidék-Pfalz tartományhoz tartozik. Németország egyik legnagyobb faluja, lakossága 20 ezer fő. Polgármestere Tobias Meyer, aki városvezetői tevékenysége előtt a bajai MNÁMK egyik partneriskolájában, Frankenbergben tanított angolt és történelmet. A bajai tanulók ezt a kapcsolatot kihasználva kerültek a Holiday Parkba. A kiutazást Szauter Terézia, az MNÁMK akkori főigazgatója koordinálta. Egyeztetett a polgármester úrral, szállást szereztek a három fiatalembernek, és megszervezte az állásinterjút a Holiday Park illetékes vezetőjével. A többi már a fiúkon múlott. 2023. szeptember 28-án élménybeszámolóra érkezett Szauter Terézia irodájába Csongrádi Zoltán és Kiss Máté Gergő 11.b, illetve Kapitány Kornél 11.c osztályos tanuló.

„Az odaút nem volt egyszerű. Vonattal mentünk és a nagyobb pályaudvarokon – München, Mannheim – bizony éppen csak elértük a csatlakozásokat. Ha bárki Németországban vonattal utazik, az átszállásra legalább egy órát szánjon, mert könnyen lekésheti a következő szerelvényt” – mondta az utazásról Kiss Máté Gergő.

A három fiatalember a szabadidőparktól mintegy négy kilométerre lakott. Dolgozni kerékpárral jártak. Heti egy szabadnapjukon kirándultak. Megnézték a közeli Speyer városát, és egyik nap Tobias Meyer polgármester úr elvitte őket egy francia kisvárosba.

„Büfében dolgoztunk. Ha kellett kolbászt sütöttünk, húst grilleztünk, árut pakoltunk vagy konyhai munkát végeztünk. De készítettünk palacsintát és árultunk fagyit is. Az állandó alkalmazottak nagyon rendesek voltak velünk, hamar beletanultunk mindenbe. A vége felé már kasszát is kezeltünk. Elfáradtunk, de megérte. Ha lehet, újra jelentkezem” – mesélte Csongrádi Zoltán.

A munkaidő változó volt. Általában reggel kilenckor kezdtek, és a vendégek számától függően fejezték be a munkát. Az aktuális beosztást mindig előző nap tudták meg. Vezetőjük egy parafatáblára helyezte el az ezzel kapcsolatos információkat. Az órabérüket nettó 12 Euróban határozták meg. A Holiday Park a fiúk ellátásáról úgy gondoskodott, hogy az ételt és az italt féláron vásárolhatták meg.

„Számos új kapcsolatra tettünk szert a munka során. Nagy segítség volt az MNÁMK-ban megszerzett német és angol nyelvtudásunk, amit természetesen fejleszteni is tudtunk ebben a környezetben. Az első napok nehezek voltak, de aztán belejöttünk. Az utolsó esténken együtt ünnepeltünk, egy jó közösségtől búcsúztunk” – emlékezett vissza Kapitány Kornél.

Beszélgetésünk végén egy-egy nagy élményt kértem a három derék fiatalembertől. Íme a válaszok.

Kiss Máté Gergő: „Én kettőt is mondanék, ha lehetséges. Speyerben eltévedtünk. Kóvályogtunk a városban, amikor az egyik gyalogátkelőnél majdnem elütött minket egy autó. Meglepetésünkre magyarok voltak, akikkel az első ijedtség után nagyon megörültünk egymásnak. A másik élményem, hogy együtt dolgoztam egy Igor nevű, bosnyák sráccal, akivel hamar közös nevezőre kerültünk, hiszen mindketten a Manchester Unitednek szurkolunk. Azóta is tartjuk a kapcsolatot.”

Csongrádi Zoltán: „Szerintem mindhármunknak jót tett, hogy megtapasztaltuk, milyen 8-9 órán keresztül talpon lenni. Nekem nagyon tetszett a francia kiruccanás. Örülök, hogy itt tölthettem a nyár nagy részét!

Kapitány Kornél: „Sok élményem volt. Kiemelném mind közül, hogy kiléptem a komfort zónámból és az eddigi életemhez képest egy teljesen új világban is helyt tudtam állni. Sokat jelent nekem az is, hogy számos, a jövőben még biztosan hasznos kapcsolatra is szert tettem.”

Mindhárman kiemelték, hogy folyékonyan, bátran és magabiztosan beszéltek németül és angolul a munka során. Autentikus nyelvi környezetben voltak, „élesben” gyakorolhatták a nyelveket.

A német munkaadók maximálisan elégedettek voltak a három fiatalemberrel, úgyhogy szeretettel várják a dolgozni kívánó MNÁMK-s diákokat 2024 nyarán. Az intézmény pedig jövőre is segít a szervezésben. Már csak néhány hónapnak kell eltelni, aztán újra vár a nyár és a kalandok a németországi Holiday Parkban.

Fiedler Antal

Kapitány Kornél

Csongrádi Zoltán és Kiss Máté Gergő

További cikkek