hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„Nyelvtudás, projektmenedzsment, digitális ismeretek, vitakultúra” Érettségi bizonyítvány átadó ünnepség a bajai MNÁMK-ban

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > „Nyelvtudás, projektmenedzsment, digitális ismeretek, vitakultúra” Érettségi bizonyítvány átadó ünnepség a bajai MNÁMK-ban

Június 26-án, szombaton tartották a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja hagyományos érettségiátadó ünnepségét. A rendezvény megszervezése kihívások elé állította az intézmény dolgozóit, de az összefogást, a rugalmas hozzáállást, a közös cél érdekében történt együttműködést ezúttal is siker koronázta – ahogy ez a mögöttünk hagyott tanévre is jellemző volt. A méltó és bensőséges hangulatú ünnepség keretében 101 MNÁMK-s diák vehette át érettségi bizonyítványát, közülük 43-an német és magyar bizonyítványt egyaránt, 38-an német nemzetiségi érettségit, 20-an szakgimnáziumi érettségit, mellé pedig a szállodai recepciós szakma elsajátításáról szóló dokumentumot. Az intézmény összes tanulója nyelvvizsga bizonyítványt szerzett német nyelvből, legtöbben felsőfokon, emellett a diákok csaknem 70 %-a angolból is nyelvvizsgázott, többen felsőfokon. A német nemzetiségi technikum 13. évfolyamán második – turisztikai szervező és értékesítő – szakmát szerzett MNÁMK-sok nem tudtak részt venni az ünnepélyes bizonyítvány átadón, mert már mindannyian dolgoznak az újraéledő turisztikai ágazatban, többen közülük ? nyelvtudásuknak köszönhetően ? külföldön.

Az ünnepség Magyarország, a Németországi Szövetségi Köztársaság és a Magyarországi németek himnuszával vette kezdetét, majd Szauter Terézia, az MNÁMK főigazgatója lépett a mikrofonhoz. Köszöntötte a rendezvény díszvendégeit: Zsigó Róbert államtitkárt, Baja és térsége országgyűlési képviselőjét, a budapesti Német Nagykövetség képviseletében Katja Dorrmann kulturális referenst, Nyirati Klárát, Baja város polgármesterét, Egri Miklóst, az MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kuratóriumának elnökét, és Mészáros Miklós érettségi elnököt. Üdvözölte az érettségizett diákok szüleit is, akiknek megköszönte azt a hátteret és támogatást, amivel hozzájárultak gyermekük sikeres érettségi bizonyítványához. Két édesanyát külön is köszöntött: Scherer Gabriellát, az MNÁMK volt főigazgatóját, akinek az MNÁMK egész közössége nevében gratulált magasrangú állami kitüntetéséhez, az Apáczai Csere János-díjhoz. Köszöntötte Dr. Emmert Máriát, az MNÁMK Szülői Szervezete búcsúzó elnökét, megköszönve neki azt a lelkiismeretes munkát, amit az elmúlt években végzett. Végül az érettségizett diákokhoz fordult, és az intézmény által közvetített értékrendre utalva a következőket mondta: „Útravalóul most – történelmi lecke helyett – szeretném figyelmetekbe ajánlani egy fa tanácsait, amelyek így hangzanak:

„Igyál sok vizet. / Emlékezz a gyökereidre. / Légy képes a megújulásra.
Légy hálás a gondoskodásért. / Állj büszkén, egyenes derékkal.
Kínáld gyümölcsödet önzetlenül. /Légy elégedett azzal, amivel a természet megáldott. / Élvezd a kilátást!”

Ezt követően Katja Dorrmann, a budapesti Német Nagykövetség nevében gratulált az érettségi eredményekhez. Kiemelte, hogy ebben a nehéz esztendőben diákok és pedagógusok egyaránt sikerrel helyt álltak. „Mindenki élete új irányt vesz, az MNÁMK-s időszak befejeztével. Az értékes tudás mellett, megfelelő alapot kaptatok ebben az intézményben nyitottságból és toleranciából is, legyetek ilyen emberek, a társadalomnak szüksége van rátok! Maradjatok továbbra is kíváncsiak, fogadjátok be az új ismereteket!”

Katja Dorrmann után Egri Miklós, kuratóriumi elnök osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. „Kedves Szülők! Idézzék fel, milyen volt gyermekük a beiratkozáskor és vessék össze azt a képet, a ma előttünk álló fiatalokkal! Ezek a diákok rengeteget tanultak az elmúlt évek során: fejlődtek a csapatmunka, a nyelvtudás, a projektmenedzsment, a digitális ismeretek, a vitakultúra, az önálló véleményalkotás, az érvelés terén. Olyan területek ezek, melyek nélkülözhetetlenek mai világunkban, és büszkén mondhatom, az MNÁMK ebben a felkészítésben is meghatározó szerepet tölt be. Azt kívánom nektek, kedves érettségizett diákok, legyetek sikeresek az életben, érjétek el a kitűzött céljaitokat! Használjátok azokat az ismereteket, amiket itt kaptatok!”

A beszédek sorában Peter Stübler, az MNÁMK német igazgatója következett. „Gondoltok-e arra, hogy mi mindent visztek magatokkal ebből az intézményből és kik segítettek ebben benneteket? Büszke vagyok az utatokat egyengető pedagógusainkra és természetesen köszönet önzetlenül segítőkész szüleiteknek! Higgyétek el, nagy ajándék számotokra az élettől, hogy ebben az iskolában tanulhattatok! Életetek egy fejezete most lezárult. Gondoljatok vissza jó szívvel ránk és tekintsetek optimizmussal a jövőtök felé! Kívánom, hogy találjatok rá arra az útra, ami a boldog életetek irányába vezet!”

A végzős osztályfőnökök nevében Zsednai Dóra szólt az ünnepeltekhez. Kiemelte, hogy a koronavírus okozta nehézségek ellenére jól teljesítettek a diákok. „Az MNÁMK-t azonban nem csak a teljesítmény jellemzi, hanem az egymás megbecsülése, a szívélyes hangulat, és mindez a válság idején is. Kívánom nektek, hogy a további utatokon mindig érezhessétek a közösség erejét! Erősek vagytok és fiatalok, előttetek a világ!”

Az érettségizett diákok ünnepi gondolatait Andriott Flóra, 12.a osztályos tanuló tolmácsolta. „Öröm volt ebbe az iskolába járni, hiányozni fog a közeg. Hálásak vagyunk tanárainknak! Szép emlékekkel és megfelelő tudás birtokában lépünk ki az MNÁMK kapuján.”

Az érettségi bizonyítványok mellett számos díjat vehettek át azok az érettségizők, akik vizsgaeredményükkel, közösségi munkájukkal, vagy a német nemzetiségi hagyományőrzés területén végzett tevékenységükkel öregbítették az intézmény hírnevét. A Bajai Német Önkormányzat nemzetiségi díját Emmert Eliza érdemelte ki, az MNÁMK legrangosabb elismerését, a Kuratóriumi díjat Gattyán Bencének nyújtotta át Egri Miklós elnök úr.

Az ünnepi alkalmat rövid műsor is színesítette. Az Emmert-család S. Schwabinger: Gablonzer Perlen című pattogós polkájával örvendeztette meg a közönséget, Hambalkó Eszter és Reinhald Kloé – Szabó Ariel zongorakísérete mellett – Dánielfi Gergő: Mondhatsz még egy szót című dalát énekelte, a Kollégiumi Zenekar egy jól ismert slágert adott elő: Ben E. Kingtől a Stand by me-t.

Így találtak gazdára az érettségi bizonyítványok és kiemelkedő teljesítményt elismerő díjak az MNÁMK-ban, 2021. június 26-án, szombaton. Felemelő érzés volt, hogy az iskolaközösség tagjai – pedagógusok, diákok, szülők – és a meghívott vendégek újra együtt ünnepelhettek. Szép délelőtt volt! Köszönet érte mindenkinek!

Fiedler Antal

További cikkek