hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„Oly szép vagy, ne szállj tova.”

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > „Oly szép vagy, ne szállj tova.”

„Olyan gyorsan felnőttetek, szépek, okosak lettetek, és most elballagtok, hamarosan útra keltek. De az idő múlását megállítani nem lehet. Éljük hát meg együtt ezt a szép pillanatot. Goethe szavai jutottak eszembe: Oly szép vagy, ne szállj tova.”

Ezekkel a gondolatokkal kezdte ünnepi beszédét az MNÁMK ballagásán Szauter Terézia, az intézmény főigazgatója, majd így folytatta:

„Készültetek arra, hogy felnőttként, felelősségteljesen tudjátok elvégezni a rátok váró feladatokat. Erről szóltak a kooperatív módszerek, hogy megtanuljatok közös erőfeszítéssel megoldani egy problémát. Ezért készítettek portfóliót, plakátot, prezentációt, vettetek részt projekteken. És mindezt német, magyar és angol nyelven? Ne féljetek hát, merjetek kockáztatni és hibázni. A hibát pedig ne kudarcként, hanem lehetőségként éljétek meg, és soha ne hagyjátok abba a tanulást.  Az általatok kiválasztott idézetek mellé hadd tegyek a ballagó tarisznyátokba még egy személyes gondolatot. Fogadjátok tőlem, aki sok évvel ezelőtt voltam ennek az iskolának a ballagó diákja:

Ha én végzős volnék, őszintén hálás lennék:

az ablakért, amely kitárult számomra a világra,

az ajtóért, amely nyitva áll, a befogadásra várók előtt, és nyitva áll előttem, ha útra kelek,

az utcáért, amelyet nem tapos lánckerék,

és a rózsáért, amely nyílik a fiúnak és nyílik a lánynak?

Lányok, fiúk! Sok sikert, minden jót kívánok!”

Mindenki nagy örömére a 12-esek búcsú ünnepségére – két év után – végre személyes jelenlét mellett kerülhetett sor az MNÁMK nagy sportcsarnokában, április 29-én. Az intézmény kórusa A Kóristák című musicalből, a Vois sur ton chemira című dalt adta elő, majd Léhi Magdolna: Menj tovább! című versével Mészáros Anna, 11. osztályos tanuló búcsúzott végzős társaitól. Nincs MNÁMK-s ballagás a „Schön ist die Jugend” vagyis a „Szép az ifjúság” kezdetű örökzöld nélkül, melyet szintén a kórustól hallhattunk. A ballagók nevében 12.c és 12.d osztályos tanulók mondták el búcsú-gondolataikat. A Magyar vándor című film betétdalát Bakula Emma énekelte. Gitáron ifjabb Illés Zoltán kísért. Nagy Bogi Holnap című dala csendült fel Hambalkó Eszter előadásában, Di Maio Dóra zongorakísérete mellett. A műsor zárásaként a kollégiumi zenekar végzős diákjai búcsúztak Máté Péter: Most élsz című dalával, ifjabb Illés Zoltán vezetésével.

Peter Stübler német igazgató is megosztotta ünnepi gondolatait a részvevőkkel. Örömét fejezte ki azért, hogy mindenki személyesen megjelenhetett a ballagáson. „Ez egy szép tradíció, számomra kicsit az őszi szalagavató folytatása. Akkor azt mondtam nektek, most ballagó diákoknak, hogy már nem vagytok gyerekek. Felnőttetek és most, búcsúzásotok alkalmából még az intézmény is díszbe öltözött. Bízom benne, hogy jó emlékeket őriztek az MNÁMK-ban töltött évekről és sikerült szert tennetek olyan tudásra, amellyel megálljátok a helyeteket az életben! Néhány hét múlva kezetekbe kerül az érettségi bizonyítvány, de remélhetőleg az itt köttetett barátságok, a közös kirándulások és az egyéb közösségi programok – olykor még egy-egy dolgozat is – legalább akkora értéket képviselnek majd az életetekben, mint a tanulmányotok befejezését igazoló okmány! Sok sikert kívánok az elkövetkező hetekhez!”

A ballagási ünnepség ezt követően díjátadásokkal folytatódott. Elismeréseket vehettek át a 12-esek közül azok, akik közösségi munkában aktívak voltak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a tanulmányok, a sport és egyéb versenyek terén. Gazdára talált az iskolavezetés díja, átadták az MNÁMK volt diákjai által alapított „Alumni” elismerő okleveleket és ketten városi kitüntetésben is részesültek. Végül az MNÁMK legrangosabb elismerését, a kuratóriumi díjat vehette át Verebélyi Liza.

Elballagtak. Jövő héten érettségiznek. Sok sikert fiatalok!

Fiedler Antal

 

További cikkek