hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > Online Zenedélután az MNÁMK-ban

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának két fontos vezérelve a hagyományok ápolása és az innováció. Előbbire kiváló példa a Zenedélután. Kovács Andrásné Margó tanárnő 11 évvel ezelőtt szervezte az elsőt. Azóta minden évben sor kerül rá, és kijelenthetjük róla, hogy az intézmény egyik legnépszerűbb programja. Ezen a délutánon az aulában mutathatja be zenei produkcióját minden MNÁMK-s diák vagy felnőtt. Sajnos a járványhelyzet miatt a személyes jelenlét ebben az évben nem megvalósítható, de a szervezők nem mondtak le a rendezvényről, hanem innovatívan, kellő kreativitással és nagyon sok munkával online műsort szerveztek. Csordás Krisztina, közművelődési munkatárs, az esemény egyik szervezője tájékoztatott a részletekről:

Csordás Krisztina

 • Volt idő, amikor diákként vettem részt a Zenedélutánon, igazán szép emlékeket őrzök a fellépéseinkről. Tudom, hogy nagyon sok tehetséges zenével, tánccal, énekléssel foglalkozó diákunk van, így nem is volt kérdés, hogy biztosítjuk a fellépés lehetőségét számukra idén is. Természetesen azzal is tisztában voltunk, hogy a járvány miatt nem jöhetünk össze az aulában személyesen, ezért tettünk át mindent az online térbe.
 • Hogy sikerült fellépőket toborozni?
 • Sok résztvevő nem ismeretlen számunkra, tudtuk róluk, hogy énekelnek, hangszereken játszanak, táncolnak. De egyeztettünk az intézményegységek vezetőivel, sok pedagógussal is, és közösen igyekeztünk feltérképezni a lehetséges szereplőket. Utólag azt mondom, könnyű dolgunk volt. Mindenki örömmel jelentkezett a felhívás láttán, azért, hogy megmutassa produkcióját az MNÁMK közösségének.
 • Ti vettétek fel az előadásokat vagy kész videókat kaptatok?
 • Is-is. Zömében azért inkább mi rögzítettünk felvételeket, amelyeket megvágtunk, majd ezeket az anyagokat rendeztük műsorrá. Illetve rendezzük, mert ez a folyamat még most is tart.
 • Kaphatunk egy kis kedvcsinálót a programhoz?
 • Annyit elárulhatok, hogy tízen felüli műsorszám készült el. Láthatunk és hallhatunk majd egyéni hangszeres előadásokat, de lesz énekes duett is. Komolyabb és vidámabb produkciók váltják egymást, és azért, hogy egy kis tánccal, mozgással színesítsük a programot, elővettünk régi Zenedélutánok óriási sikert aratott felvételeit is.  
 • Mikor és hol lesz látható az MNÁMK-s online Zenedélután?
 • A www.mnamk.hu honlapunkon, március 31-étől, szerdától. Bárki megtekintheti, visszanézheti akár többször is. Az MNÁMK-s diákok március 31-én a digitális oktatás keretein belül nézik majd meg.
 • Végül egy utolsó kérdés. Sokan és sokat dolgoztatok/dolgoztok azért, hogy ez a program megvalósulhasson. Talán megemlíthetjük a stáb tagjainak nevét, ezzel is megköszönve, hogy innovatív módon ápoltátok ezt a szép hagyományt.
 • Mielőtt elmondom a neveket, hadd köszönjem meg a zeneiskolás diákoknak és tanáraiknak, hogy segítségünkre voltak. Jólesett, hogy első kérésre mellénk álltak, és külön kiemelték, mennyire jó ez az ötlet, milyen kreatív az MNÁMK, mert ilyen virtuális fellépés még a Zeneiskolában sem valósult meg. Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy ennek a pozitív visszajelzésnek köszönhetően már a munka is jó hangulatban telt. A szervezést Emmert József koordinálta, a műsor elkészítése, összeállítása volt Piricsi Richárd, Daniel Rades és az én feladatom. Örülök, hogy részese lehettem!

Fiedler Antal

További cikkek