hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Országos Német Versenyt szervezett az MNÁMK

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Országos Német Versenyt szervezett az MNÁMK

A Miniszterelnökség támogatásával a Nemzeti Tehetség Program keretében országos német versenyt hirdetett a 9. és 10. osztályos diákoknak német nyelvből, melynek megszervezésével már másodszor bízta meg a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központját. A részletekről Csorbai Pétert, az MNÁMK német tanárát kérdeztem.

  • Ez a csapatverseny hiánypótló, hiszen a 9. és 10. osztályos diákoknak kevés az országos megmérettetés. A fő hangsúlyt a nyelvi kommunikációra helyezve az volt a cél, hogy a tanulókat motiváljuk a német nyelv használatára és növeljük a diákok magabiztosságát versenyhelyzetben. Ezzel egy időben fejlesztjük a tanulók nyelvi kompetenciáját, és felkészítjük őket a 11. és 12. évfolyamon sorra kerülő Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre.
  • Hogyan épül fel ez a tudáspróba?
  • Három fordulóból áll. Az elsőben egy szövegértési feladatot kellett elkészíteni online formában. A második körben csapatonként egy prezentáció leadása volt a feladat, és most következik a döntő – a vírushelyzet miatt – továbbra is online formában.
  • Hány diák vett részt a sorozatban?
  • A két kategóriában összesen 99 csapat, tehát 297 diáknevezett országszerte 22 iskolából.
  • Mi a feladat az utolsó alkalommal? A harmadik, döntő fordulóban szóban kell a versenyzőknek számot adniuk német tudásukról. Az idei versenykiírás témája „Utazás és turizmus”; mindhárom forduló feladatai ehhez a témakörhöz kapcsolódnak. A zsűri előtt különös, esetenként kissé őrült utazásokkal, illetve szálláshelyekkel kapcsolatban kell dialógusokat, érveléseket prezentálni.
  • Kik alkotják a zsűrit?
  • Nagy örömünkre idén is megtisztelt bennünket: Dr. habil. Zsuzsanna Gerner PhD, a PTE Tanárképző Központ főigazgatója és a Német Nyelvi Tanszék tanszékvezetője, Komlósiné Prof. Dr. Elisabeth Knipf, egyetemi tanár, az ELTE Germanisztikai Intézetének volt vezetője, Katja Dorrmann, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti Nagykövetségének kulturális referense, Stefan Brunner, a budapesti Goethe Intézet helyettes vezetője, Scherzinger Mária, aMagyarországi Német Pedagógiai és Módszertani Központ oktatási referense, Antje Heinicke, a ZfA budapesti szaktanácsadója Budapestről.
  • Milyen díjazásban részesülnek a legjobban teljesítő diákok?
  • Az első három helyezést elérő csapat tagjai, valamint felkészítő tanáraik értékes vársárlási utalványt kapnak. Azoknak a döntőbe jutott versenyzőknek és felkészítő pedagógusaiknak, akik nem végeznek dobogós helyen, egy ajándékcsomagot juttatunk el.

A verseny mottója „Deutsch macht Spaß”, ezt úgy fordíthatjuk, hogy „németül beszélni csudajó”. Reméljük, ezt az érzést viszik magukkal a résztvevők a versenyről!

Fiedler Antal

Katja Dorrmann:

„Nagyon örültem, hogy zsűritagként részt vehettem a mai versenyen! Jól éreztem magam! Különösen nagy hatással voltak rám a kreatív párbeszédek, a szóbeli kommunikációs készségek és a résztvevők által használt gazdag szókincs. Öröm volt látni, hogy milyen ambícióval és mekkora sikerrel tanulják a német nyelvet. Remélem, hogy ez a továbbiakban így lesz! Azt kérem a diákoktól, bátran folytassák tovább német tanulmányaikat! Már így is messzire jutottak!”

A Kossuth Rádió Német Nemzetiségi Műsorának tudósítása az eseményről:

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-nemzetisegi/?date=2021-04-29_10-00-00&enddate=2021-04-29_12-10-00&ch=mr4#

További cikkek