hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Pályaorientációs projektnap a 8.a-ban 

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Pályaorientációs projektnap a 8.a-ban 

2022. november 16.

Iskolánk minden tanévben projektnap keretében segíti a tanulókat abban, hogy jobban megismerhessék önmagukat, saját érdeklődési területeiket, megtalálhassák a számukra legmegfelelőbb irányokat. 

A német-magyar ágon tanuló 8.a-sok két évvel ezelőtt hozták meg az egyik első, pályaválasztással kapcsolatos döntésüket, amikor a “kisgimit” választották.  

A tavalyi tanévben az egész hetedik évfolyamnak lehetősége volt a legkülönbözőbb szakmák megismerésére egy közös budapesti kirándulás keretében.  

Idén tantermi keretek között, változatos online és offline feladatokon keresztül kerülhettek közelebb céljaik megtalálásához az osztály tanulói. 

A foglalkozás keretében meghallgattak négy, előzetesen készített interjút felnőttek pályaválasztásáról, annak körülményeiről. A riporterek – mindannyian 8.a-sok – saját szüleiket interjúvolták a témában. Egy német, és három magyar nyelvű riport meghallgatása után az osztály tagjai egy kis betekintést nyerhettek egy Németországban dolgozó építésvezető, egy szociális területen dolgozó közgazdász, egy főiskolai docens és egy bankszektorban dolgozó közgazdász életébe, a munkájukkal járó nehézségekbe, megismerhettek többek között érdekes, a pályaválasztást motiváló tényezőket. 

A riportokat egy online tájékoztató követte, amelynek segítségével a tanulók röviden áttekinthették a pályaválasztás teljes folyamatát, az egyes fázisok jelentőségét és optimális időzítését. Az előadó szakember a korosztálynak megfelelő mélységig merült el a részletekben. 

A legnagyobb tetszést egy online személyiségteszt kitöltése nyerte el. Mindenki számára érdekes volt megtudni, hogy kikkel tartozik hasonló személyiségtípusba. 

Ezután egy érdeklődési területek feltérképezésére szolgáló kérdőív alapján kikereshették, hogy milyen szakmák tartoznak az őket éppen most érdeklő területekhez. 

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának két munkatársa két tanórát is tartott az osztály számára a projektnapon. A foglalkozás során többek között sikeres és kevésbé sikeres pályaválasztási történeteket osztottak meg egyéni tapasztalataik alapján, végül szórakoztató, szakmákkal kapcsolatos játékokkal zárult a 8.a-sok pályaorientációs projektnapja, amely az osztálytól összességében 4,3-es minősítést kapott a hagyományos magyar rendszerű 5-ös értékelési skálán. 

Papp Judit, osztályfőnök 

 

 

További cikkek