hude Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„Rengeteget köszönhetek az MNÁMK-nak!”

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > „Rengeteget köszönhetek az MNÁMK-nak!”

Mint arról korábban már beszámoltunk, a müncheni székhelyű finway nevű cég, melynek társalapítója az egykori MNÁMK-s diák, Krümmer Csaba, technológia kategóriában került a 30 év alattiak legsikeresebb 30 európai vállalkozása közé a Forbes-listán 2023-ban. Csaba a húsvéti ünnepeket Baján töltötte családi körben. Április 11-én délelőtt az MNÁMK-ba is ellátogatott, ahol Szauter Terézia főigazgató fogadta. A kiváló hangulatú beszélgetés és egy kellemes intézményi séta után válaszolt a kérdéseimre is.

Krümmer Csaba és Szauter Terézia

 • Vannak az ember életében olyan helyek, amelyeket a lábai ugyan elhagyhatnak, de a szíve sohasem. Mi a véleményed erről újra itthon, azaz ismét abban az iskolában, ahol 12 évet töltöttél?
 • Megdobbant a szívem, amikor Szauter Terézia főigazgató emailben gratulált az eredményeimhez és rendkívül jólesett, hogy meghívott a mai beszélgetésre. Rengeteget köszönhetek az MNÁMK-nak! Természetesen elsősorban a nyelvtudásomat, hiszen, ha nem beszélném jól a németet, eleve az egyetemet sem kezdhettem volna el Münchenben. De nem csak a kiváló nyelvoktatás miatt emlékszem szívesen vissza az MNÁMK-s éveimre. Mindig is tetszett az iskola szemlélete, nyitottsága, nemzetközi kitekintése. Kiváló lehetőség, hogy ebben az intézményben a magyar mellett németországi érettségi bizonyítványt szerezhettem.
 • 2012-ben érettségiztél, utána Münchenbe kerültél. Hogy érezted magad az új környezetben?
 • Van egy ösztöndíj – D.A.A.D. – melyet az MNÁMK ajánlásával megpályázhattam és elnyertem. Ennek köszönhetően tanulhattam Németországban, Münchenben. Hamar beilleszkedtem, de arra azért emlékszem, hogy az elején komoly kihívás volt például a lakáskeresés. Az első egyetemi napoktól kezdve igyekeztem minél több barátot szerezni, részt vettem sok közösségi programon. Már az egyetemi évek alatt is ötleteltem, gondolkodtam, nyitott voltam minden újdonságra. A mostani vállalkozásomat is nagyrészt ennek a szemléletemnek köszönhetem.
 • Természetesen erre is nagyon kíváncsi vagyok, de ne szaladjunk ennyire előre. Milyen diplomát szereztél az egyetemen?
 • Építőmérnök lettem. Először az alapképzést végeztem el, majd megszereztem a mesterdiplomámat is. El is kezdtem dolgozni a szakmámban. Projektmenedzsmenttel foglalkoztam. Mainzban és Münchenben komoly építkezéseken vettem részt, de aztán rájöttem, hogy nem ez a nekem való irány. Így aztán váltottam.
 • Említetted már, hogy nyitott vagy minden újdonságra. Feltételezem, ettől azért több kellett ahhoz, hogy az építőipartól eljuss a pénzügyi világba.
 • Vissza kell kanyarodnom az egyetemi éveimhez. Már az első héten beléptem egy diákkörbe, amelynek fókuszában a vállalkozások indítása és működtetése volt.  Ez volt a Start Munich, ami rendkívül felkeltette az érdeklődésemet. Később beválasztottak a fiatal német vállalkozók elnökségébe. Az egyetem után valami hasonlót kerestem az építőiparban is, de sikertelenül. Találkoztam viszont a már említett vállalkozói közösség egyik tagjával, egy privát befektetővel, aki munkát ajánlott. Az volt a feladatom, hogy keressek támogatható induló vállalkozásokat és részt vegyek a befektetések lebonyolításában. Rengeteget tanultam ebben a munkakörben, de egy idő után úgy éreztem, saját lábamra kell állnom.
 • Ennek eredményeként társaiddal megalapítottátok a finway GmbH-t. Milyen piaci rést láttatok?
 • Ebben is nagyon sokat segített a Start Munich. Abban az időszakban mintegy 120 interjút készítettünk különböző cégek vezetőivel és rájöttünk, hogy vannak olyan szegmensek a kis- és középvállalkozások pénzügyi működésében, amelyek minimum korrekcióra szorulnak. Feltérképeztük ezeket a problémákat és megoldásokat kínáltunk. A mi rendszerünkkel sok pénzt meg tudtak takarítani a vállalkozások. Mondok példákat. Dupla számlázás. Céges kártyák használatának nyomon követése. Költségvisszatérítés. Fizetési folyamatok egyszerűsítése. Automatikus büdzsé kontrolling. Beszerzési jóváhagyások. Ezekre kifejlesztettünk egy átlátható, kiválóan kezelhető és csak az érdekeltek számára elérhető platformot, amely rendszerbe foglalta a fentieket. Nagyon érdekes volt, hogy miközben cégvezetők a dupla számlázás kiküszöbölésével súlyos Euro-milliókat spóroltak, megosztottak velünk más gondokat is, amelyekre szintén tőlünk vártak megoldást. A finway GmbH tulajdonképpen itt vált piaci tényezővé.
 • Mi jellemzi ma a céget? 
 • Müncheni székhellyel 65-en dolgozunk együtt. A három ügyvezető – tulajdonos jól elosztja a feladatokat. A munkatársaink szoftverfejlesztők, marketingesek,  értékesítők, pénzügyi szakemberek. Nemzetközi cég vagyunk, többen online dolgoznak, de minden negyedévben tartunk egy olyan hetet, amikor mindenki ott van a müncheni irodában. Nagyon fontosnak tartjuk a személyes kapcsolatokat. Tele vagyunk tervekkel. Idén szeretnénk megháromszorozni a jelenlegi ügyfélkörünket, jövőre pedig Németország és Ausztria mellett egy újabb országban kínálnánk szolgáltatásainkat. Minden újdonságra nyitottak vagyunk, professzionális munkát végzünk.
 • Csaba, ez tényleg fantasztikus szívből gratulálok! Mit üzensz az MNÁMK jelenlegi és jövendőbeli tanulóinak?
 • Először is azt javaslom minden MNÁMK-s diáknak, hogy tanuljon meg nagyon jól németül! Ehhez minden segítséget megkap ebben a fantasztikus intézményben. Az ügyfeleink számára nélkülözhetetlen információkat németül biztosítjuk, ugyanakkor egymás között a cégben angolul is beszélünk, szóval vegyék komolyan az angolt is! A két nyelv mellett pedig legyenek nyitottak, érdeklődőek és céltudatosak! Építsenek kapcsolatokat és ha véletlen elsőre nem találják meg a számukra megfelelő irányt,      váltsanak bátran! Steve Jobs szavait tudnám idézni: „Előre tekintve nem lehet összekötni a pontokat; csak hátrafelé nézve lehet összekötni őket. Tehát bíznod kell abban, hogy a pontok valahogyan összekapcsolódnak a jövődben. Bíznod kell valamiben, a megérzéseidben, a sorsodban, az életben, a karmában, bármiben. Ez a szemlélet soha nem hagyott cserben, és mindent megváltoztatott az életben.” Legyenek alázatosak, tanuljanak sokat, ne hagyjanak ki lépcsőfokokat! Ha így tesznek, sikeresek lesznek!
 • Köszönöm szépen a beszélgetést, további sok sikert kívánok!

Fiedler Antal

A Bajai Televízió Híradójában:

További cikkek