hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Sprache des Herzens 2.0 – verseny

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Sprache des Herzens 2.0 – verseny

Az anyanyelvek nemzetközi napján, február 21-én a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseum „Sprache des Herzens 2.0”  (A szív nyelve) címmel egy versenyfelhívást tett közzé, melynek központi témája a németek magyarországi betelepülésének 300 éves évfordulója volt. A kiírás szabad teret engedett a versenyzők kreativitásának, akik éltek is ezzel a lehetőséggel és nagyon sokoldalúan közelítették meg a megadott témaköröket.

Az MNÁMK-ból is sok lelkes diák és pedagógus csatlakozott a felhíváshoz, a legaktívabb pályázók a 9.A (of. Földi Bernadett), a 9.B (Révainé Schőn Teréz és Katharina Schaidt) és a 11. B (Csorbai Péter) osztályokból voltak. Diákjaink kreativitását a benyújtott pályaművek színes palettája is bizonyítja.

A teljesség igénye nélkül szeretnénk pár példát megemlíteni:

Interjúk készültek iskolánk tanáraival az Ulmer Schachtel Baja projektről, több társas- és kártyajátékot fejlesztettek ki tanulóink a magyarországi németek témakörben, egy osztály megvizsgálta és megalkotta az 1723-as, illetve 2023-as Ulmból Bajára vezető út hangtájképét, elkészült egy 1723-as betelepülő fiktív naplója, néhány tanuló képregényt és rajzot készített a magyarországi németek történelméről, kreatív tanulók párhuzamot vontak a hagyományos és a modern házasság között egy „Fake-Facebook” bejegyzésben, a tanulók egy csoportja újságot állított össze „Die Schwaben” címmel, a „Ruf nach Osten” című verset egy tanuló írta meg, és további plakátok, valamint prezentációk (PowerPoint, mysimpleshow) is készültek.

A 2023.06.08-i díjátadó ünnepséggel egyidejűleg kiállítás is nyílt a több mint 200 fiatal alkotó munkáiból. A zsűri különösen elismerően nyilatkozott a beküldött munkák számáról és minőségéről, és számos díjat ítélt oda az MNÁMK diákjainak. Sok tanulónk ajándékcsomagot kapott, a 9.B osztály pedig egy háromnapos osztálykiránduláson vehet részt Budaörsön és környékén a kiemelkedő teljesítmény elismeréseként.

A verseny jó alkalom volt arra, hogy a tanulók a betelepülés jubileumi évében elmélyülten és kreatívan foglalkozzanak a magyarországi németekkel kapcsolatos témákkal. Izgatottan várjuk a Budaörsön töltött napokat és a jövő évi „Sprache des Herzens 3.0” kiírást.

Révainé Schőn Teréz, Csorbai Péter

További cikkek