hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Színpadi játéksorozattal ünnepelték a Német Egység Napját az MNÁMK-ban

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Színpadi játéksorozattal ünnepelték a Német Egység Napját az MNÁMK-ban

Október 3-a Német Egység Napja. Erre az alkalomra az MNÁMK 12. a osztálya kollégáink közreműködésével készített egy filmet, amelyet a gimnázium minden osztálya az első órában tekinthetett meg 2021. október 3-án. Az esemény felelősei Frohs asszony, Angladagis úr és Matz úr voltak.

Az ünnepség Stübler úr köszöntőjével kezdődött, amelyben többek közt azt hangsúlyozta, mennyire lenyűgözte Németország lakosságát, hogy a berlini fal leomlása után nem kellett az ország másik részétől elkülönítve élniük, hiszen harminc évnyi élet a fal árnyékában szinte elképzelhetetlen utópiává változtatta az osztatlan Németországot.

Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország bátran kivágta az első lyukat a szögesdrót kerítésből Kelet- és Nyugat-Európa között, és fontos, alapvető lépést tett Németország megosztottságának leküzdése, valamint Kelet és Nyugat közeledése érdekében egész Európában.

Ebben az összefüggésben emlékeztetett arra, hogy Magyarország ezt önzetlenül tette, anélkül, hogy bármit is kért volna cserébe, mert „Magyarország – válaszolta Németh Miklós magyar miniszterelnök 1989 -ben Helmut Kohl kérdésére – nem ad el embereket!?

A bevezetőt színpadi játéksorozatok követték, amelyekben a 12. a osztály tanulói szavak nélkül, de kifejezően játszották el a német történelem állomásait, amelyekhez rövid beszámoló magyarázatot fűztek. A program zárásaként diákjaink verseket szavaltak, majd egy remek interjújelenet hallhattunk Udo Lindenberg „Sonderzug nach Pankow” című dalának létrejöttéről.

A történelem állomásai, amelyeket diákjaink láthattak és megtapasztalhattak ebben a sűrű és változatos programban: a második világháború utáni összeomlás és újjáépítés, a megosztottság (és a fennálló állapot megszokása – különösen az NSZK -ban), az NDK-beli tiltakozás és a lyukak keresése a falban, végül pedig az újraegyesítés és az ezzel kapcsolatos viták.

A film után a diákokat arra kérték, hogy digitálisan küldjék el a német egységről alkotott benyomásaikat legfeljebb öt kifejezéssel a „felhőbe”. A 231 válasz lenyűgöző szófelhőt eredményezett. A programmal kapcsolatos visszajelzéseket a diákok okostelefonjain keresztül is kérték, ami változatos és pozitív volt. Mindez megmutatta, hogy a Német Egység Napja alkalom arra, hogy az MNÁMK-ban is emlékezzünk ennek határokon átívelő üzenetére, és hálásak legyünk az európai békéért és szabadságért.

További cikkek