hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hu Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

„Szívből adni, jótékonyságra nevelni!”

MNÁMK-UBZ > Általános Iskola > „Szívből adni, jótékonyságra nevelni!”

A fenti gondolatokat Nuberné Honti Ivett, az MNÁMK Egységes Iskola igazgatója mondta az intézmény hagyományos, adventi jótékonysági koncertjén. „Ezek a mi nevelési értékrendünk fontos elemei”- folytatta, majd átadta a tanulóink által gyűjtött apró ajándékokat Müller Istvánnak, a Bajai EGYMI főigazgatójának azzal a kéréssel, juttassák el a csomagokat az általa vezetett iskola diákjainak! Szép példája ez a két oktatási intézmény hosszú ideje tartó, kiváló kapcsolatának.

Nem ez volt az egyetlen szívmelengető pillanat a 2019. december 13-án, az MNÁMK aulájában megrendezett hangversenyen, melyen elsőként Dörte Christensen német igazgató köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, nagy öröm számára, hogy ekkora érdeklődés kíséri ezt a rendezvényt, hiszen a cél nemes, adni jó. Ebben az évben egy MNÁMK-óvodás, az édesapját a közelmúltban elvesztett kisfiú kapja meg az est során összegyűlt pénzadományt.

Az összetartozás érzésének fontosságára, a közösség erejére hívta fel a figyelmet Szauter Terézia, az MNÁMK főigazgatója. Mindez megnyilvánul hagyománynak számító közös ünnepvárásban, de nehéz pillanatokban egymás támogatásában is. Majd meghatódottan Aranyosi Ervin: Adakozás című versével kívánt jó szórakozást mindenkinek: „Igazad van pajtás, vedd el répa orrom!/ Amíg Te éhezel, én csak dísznek hordom./ Nekem, a gyerekek, hóból gyúrnak újat./ Kell a jég szívemnek, hogy jóságot tanuljak!”

Ezt követően az est házigazdája, Csordás Krisztina, egykori MNÁMK-s diák, szeptember óta az intézmény közművelődési egységének munkatársa konferálta fel a műsorszámokat. Láthattunk és hallhattunk óvodások és iskolások által német nyelven előadott karácsonyi verseket, dalokat, táncos és prózai darabokat, betlehemes játékot. Énekelt a Bajai EGYMI kórusa, volt hegedűszó zongorakísérettel és megcsodálhattuk a zongora hangját önmagában is.

Majd következett a 2019-es adventi hangverseny legemlékezetesebb része. Kovács Andrásné, Margó néni régóta dédelgetett álma vált valóra, hiszen egy estére létrejött az MNÁMK ‘Alumni Kórusa’, vagyis a volt diákok alkotta énekkar. A piros téglás falak közt 24 éve dolgozó pedagógus, az iskolai énekkar vezetője három kórust is vezényelt. Énekeltek a jelenlegi diákok, a pedagógusok és a volt MNÁMK-sok is. Utóbbiak az elmúlt időszakban szombatonként lelkesen próbáltak, és az ország különböző részeiről érkeztek azért, hogy ismét részt vegyenek a karácsonyt megelőző, hagyományos adventi közös éneklésben.

Hazajöttek, hogy a gyönyörű dalok és megható jelenetek után, zárásként a Stille Nacht/Csendes éj című dalt is elénekeljék együtt a többi kórussal és a jelenlévő vendégekkel. Ahogy ez a családi karácsony idején is szokás. Gyertyafényben, meghitt hangulatban. Áldott ünnepeket!

Fiedler Antal

További cikkek