hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Tíz éve vitázik az ifjúság az MNÁMK-ban

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Tíz éve vitázik az ifjúság az MNÁMK-ban

Iskolánk már 2010 óta részt vesz a „Vitázik a világ ifjúsága” (Jugend debattiert international) elnevezésű vitaversenyen. 2020. február 11-én az iskolai elődöntőből továbbjutott négy diák, Faso Anna, Gida Csoboka, Kállai Zsófia és Verebélyi Liza az iskolai döntőn iskolatársaikból és tanáraikból álló, kétszáz fős publikum előtt vitatta meg, szükség van-e arra, hogy a klímavédelem a magyarországi iskolákban önálló tantárgy legyen. A zsűri döntése alapján Liza és Zsófi készülhet a következő megmérettetésre, melyre március 19-én Pécsett kerül sor.

 

„Második éve veszek részt ebben a projektben. Szívesen járok el délutánonként a szakkörökre és vitázok a versenyen is, mert minden alkalommal érzem, hogy fejlődik a némettudásom. Idén is azért voltam elégedettebb a teljesítményemmel, mint tavaly, mert szerintem sokat fejlődtem az utóbbi egy évben. 

A legjobban eddig a tavalyi iskolai elődöntő témája tetszett. A kérdés az volt, hogy a magyar iskolákban később kezdődjön-e a tanítás. Szerintem ott egyik oldal sem volt sokkal erősebb, ugyanannyi érvet tudtam találni mellette és ellene is. 

A legnehezebb a vitaversenyen szerintem az, hogy a vita kezdete előtt fél órával húzzuk ki, melyik pozíciót kell a későbbiekben képviselnünk. Ha nem azt az oldalt képviselem, ami a saját véleményem, akkor úgymond saját magam ellen kell érvelnem. 

A Jdi sokat jelent nekem, többek között barátokat és új ismereteket is.”

Kállai Zsófia, 10. A

További cikkek