hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Uf tr schwäbische Eisenbahn – Theatertag 2023/24

MNÁMK-UBZ > Egységes Iskola > Uf tr schwäbische Eisenbahn – Theatertag 2023/24

Tanárok a színpadon az MNÁMK-ban

Az UBZ-ben már régóta hagyomány, hogy a téli szünet előtti utolsó tanítási napon színházi napot tartanak. Ez azt jelenti, hogy az osztályok egy adott témában – idén ez a Spuren/nyomok volt – német nyelvű színdarabot írnak és adnak elő.

Egy olyan cselekményt kellett kitalálniuk, amelybe egy előre megadott párbeszédet kellett beilleszteni, és a történetet színdarabként színpadra állítani.

Hét osztály mutatta be a következő címmel megírt darabját: UBZ nyomozó (9a), Szürke karácsony (9b), Nem tervezett utazás (10c), A bosszú (11c), Az eltűnt ajándék (10d), Hamis nyomok (9c), Kvízjáték (11d).

Ki gondolta volna, hogy ennyi vicces, de egyben tragikus esemény is történhet a nyomok jegyében. A tanulók fantáziája ismét nem ismert határokat. Hol az Ulmer Schachtel / Ulmi dereglye tűnt el, hol egy születésnapi ajándék vagy Páris aranyalmája, de a Mikulás gyilkosa után is nyomoztak.

A vegyes diák-tanár zsűri a következő díjakat ítélte oda:

  • Kiemelkedő színészi teljesítményért: Tóth Dániel 10c, Virág Előd 11c, Teleki Renátó 9c, Szakola Bálint 10d.
    • mellékszerepben nyújtott különleges alakításért: Varga Zalán 9b, Makrai Virág Nóra 9a, Kapitány Kiara 11c, Schmidt Raimund 10d, Horti János 9c.különlegesen eredeti ötletekért és megvalósításukért: 9a, 9c, 10ckülönlegesen eredeti jelmezért: Teleki Renátó 9c és Horti János 9ckülönösen szép kiejtésért: Havasi Hunor 9begy különösen jól sikerült plakátért: 9begy különösen szép műsorfüzetért: 9aa különösen eredeti színpadi díszletért: 11ca zsűri különdíja: 11c
    • közönségdíj: 9c

Az idei színházi nap különlegessége azonban a tanárok előadása volt, akik a saját maguk által többnyire német nyelvjárásban írt, vicces „Uf tr schwäbische Eisebahn” című darabjukat mutatták be. Mi történik, amikor Mischke és szomszédai, Peter, a kalauz és Hansi, a bajor gazda meg akarják látogatni régi barátjukat, Józsit Baján, hogy felidézzék a régi szép időket, amikor még nem voltak házasok, és engedély nélkül mehettek el szórakozni. Persze valami hihető dolgot kell mondaniuk a feleségüknek, Paulának, Lisinek és Kathinak, hogy zavartalanul élvezhessék a délutánt. Az ürügy – hogy a városban, a Tescóban vásároljanak – a gyanakvó feleségeknek azonnal feltűnik, ezért titokban felszállnak ugyanarra a vonatra, hogy kövessék gyanús férjeiket. Így kezdődik a történet, és az Ungarndeutscher Bummelzug nevű vonat (UBZ) elindul Garáról Vaskúton, Nemesnádudvaron, Hajóson, Bácsalmáson keresztül Bajára, miközben mindenhol érdekes emberek szállnak fel. A nők rajtakapják férjeiket, amint a vonaton flörtölnek egykori barátnőikkel, a három hajósi Résivel. Közben találkozunk egy vaskúti asszonnyal és lányával, két táncfüggő nádudvari nővel, két elhivatott PR-menedzserrel az MNÁMK-ból, egy amerikai turistával, egy volt Frankel-tanulóval, egy lánnyal, aki pénzt próbál szerezni a fukar apjától, és két almási nővel, akik mindannyian elmennek a bajai Schachtel-buliba, amely az Ulmer Schachtel-ben kerül megrendezésre.

A megbékélésre a bulin kerül sor, ahol mindenki együtt táncol és énekli az „Uf tr schwäbischen Eisebahne, gibt’s ka vieli Haltstatione Gara, Waschkut, Badesek, Nadwar, Hajosch, Tschasartet” című dalt. Az, hogy az említett falvakban nem mindenhol van vasút, ezúttal nem volt probléma, mert sokkal fontosabb volt, hogy még hallani lehetett a vonaton a különböző bácskai sváb nyelvjárásokat. A ZDF riporterei, akik Németországból utaztak a magyarországi németek felkutatásának céljából, örömmel látták, hogy az itteni németek még ápolják a sváb kultúrát és nyelvet a Bácskában. A közönség, a diákok és kollégák nagyon jól érezték magukat, és nagy tapssal köszönték meg a rendkívüli előadást.

Mint Manz Alfréd, a színházi nap szervezője bevezetőjében hangsúlyozta, a német nyelvnek közösségépítő szerepe van az MNÁMK-ban, a nyelvjárások pedig a magyarországi németek identitásának fontos jellemzői.

További cikkek