hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939
hude Magyarországi Német Általános Művelődési Központ - Ungarndeutsches Bildungszentrum +36 (06) 79 - 520 930 - OM azonosító: 027939

Új Dunahidak projekt Újvidéken

MNÁMK-UBZ > Gimnázium > Új Dunahidak projekt Újvidéken

Az MNÁMK meghívást kapott az Új Duna-hidak című projektre Újvidékre, ami 2022-ben Európa kulturális fővárosa. A projekt során öt országból – Horvátország, Magyarország, Moldávia, Szerbia és Románia – érkező fiatalok találkoztak egymással, hogy megismerkedjenek, és hogy beszélgessenek egymással a felejtés témájáról. Iskolánkat két diák képviselte.

„Szeptember 16-án korán reggel indultunk Bajáról, mert a hétvégén az Új Duna-hidak című projekten vettünk részt, melyet a 2022-es év európai kulturális fővárosában rendeztek meg. 12 órakor érkeztünk meg a szerbiai Újvidékre, 15 órakor kezdődtek a közös programok. Pénteken vezetett városnézésen vettünk részt, melynek során megtekintettük a legjelentősebb helyeket, például az ortodox templomot, a város legrégibb házát és Pétervárad erődrendszerét. Este a vacsora után ismerkedős bingót játszottunk, így sok érdekes részletet tudtunk meg a többi diákról a résztvevő másik négy országból.

Szombaton az egész napot az újonnan nyitott Liman kultúrközpontban töltöttük. A projekt témája a felejtés volt; három csoportba lettünk beosztva, a feladat pedig a felejtés megjelenítése volt egy színpadi jelenet, élőképek és egy dal formájában. Mindhárom csoport mindegyik feladatot megcsinálta, igy a témát mindenki három különböző szempontból közelitette meg: a felejtés a mindennapokban, a kulturális felejtés és a felejtés a természettel kapcsolatban. Délután az Ulmból és Neu-Ulmból érkezett küldöttség előtt is bemutattuk a délelőtti munka eredményét, és az ezt követő beszélgetés során ők is meséltek nekünk a felejtésről és arról, hogy mit tartanak a német kultúra legfontosabb jellemzőinek.

Utolsó programpontként vasárnap ellátogattunk a Vajdasági múzeumba. Az aktuális, „A neolitikus éjszaka álma” című időszakos kiállításban újkőkori (i.e. 6400-5000) eszközöket, edényeket, ékszereket és gyermekjátékokat láthattunk. Emellett megtekintettük az állandó kiállítást is, mely a Vajdaság történetét és kultúráját mutatja be i.e. 3200-tól a XX. századig.

A rossz idő ellenére nagyon élveztük a hétvégét. Esténként mindig valamilyen tipikus szerb ételt ehettünk, például pljeszkavicát vagy bajadérát, és összebarátkoztunk négy másik ország diákjaival.

Kubatovics Anna, Sándorfi Anna

További cikkek